Društveno poduzetništvo – pokretač društva

Jeste li upoznati s terminom društveno poduzetništvo? Znate li tko ga provodi? Koje su prednosti društvenog poduzetništva?

U posljednje vrijeme se sve češće susrećemo sa socijalnim tj. društvenim poduzetništvom. Kako bi postali društveni poduzetnici važno je pronaći pravu ravnotežu između financijskog, okolišnog i društvenog segmenta i uspješno ga implementirati u sve svoje poduzetničke aktivnosti.

Društveno poduzetništvo, prema Strategiji razvoja društvenog poduzetništva u Republici Hrvatskoj za razdoblje od 2015.-2020. , predstavlja poslovanje temeljeno na načelima društvene, okolišne i ekonomske održivosti, kod kojeg se stvorena dobit/višak prihoda u cijelosti ili većim dijelom ulaže za dobrobit zajednice. Društveno poduzetništvo je inovativan i kreativan poduzetnički model rješavanja ekonomskih, društvenih i ekoloških pitanja koji potiče zapošljavanje, socijalno uključivanje i održivi razvoj. Ono stvara nove ekonomske, ali i društvene vrijednosti na način da potiče društvo tolerancije, a mnogi smatraju da ovakva vrsta poduzetništva generira inovativne ideje rješavanja društvenih problema te zbog toga često ide ruku pod ruku s procesima društvenih inovacija usmjerenima unapređivanju života ljudi kroz promoviranje društvenih promjena. Društveni se poduzetnik, dakle, određuje kao nositelj poduzetničke aktivnosti kojem je primarni cilj društveni utjecaj, a ne generiranje dobiti za vlasnike ili dioničare. Djeluje na način da pruža robu ili usluge na tržištu na poduzetnički i inovativan način te koristi ostvarenu dobit primarno za ispunjavanje društvenih ciljeva. Upravo se tako i tvrtka TaDu  odlučila okrenuti društvenom poduzetništvu te napraviti do-registraciju djelatnost i transferirati poslovanje pravnog subjekta prema društveno-poduzetničkim principima. Tvrtka TaDu iz Daruvara i partner na projektu Centar za razvoj osobnih kompetencija i zaštitu ljudskih prava iz Zagreba odlučili su se javiti za sredstva iz ESF fonda u sklopu poziva “Jačanje poslovanja društvenih poduzetnika – faza I.” s projektom Društveni poduzetnik STO posto – Stabilan, Trajan, Održiv.

Slika zaslona održane online konferencije na početku projekta

 

Cilj samog poziva je jačanje poslovanja društvenih poduzetnika, tj. financirat će se aktivnosti kojima je cilj rast postojećih društvenih poduzeća/društvenih poduzetnika u vidu jačanja njihovih kapaciteta, održivosti, konkurentnosti s posebnim naglaskom na poticanje zapošljavanja. Osim već postojećih društvenih poduzeća/društvenih poduzetnika, Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, koje je nadležno tijelo, kroz poziv podupire razvoj društvenog poduzetništva u Republici Hrvatskoj pružajući financijsku podršku razvoju poslovanja i jačanju kapaciteta i subjektima koji se odluče napraviti iskorak i kroz projekte započeti svoje poslovanje u skladu s društveno-poduzetničkim načelima.

Projekt je krenuo 1.10.2020. te će trajati do rujna 2022. Ukupan iznos projekta je 859.832,00 kn od čega je Europska unija sufinancirala 730.857,20 kn, a država Hrvatska iz proračuna 128.974,80 kn. Kako je spomenuto, društveno poduzetništvo potiče zapošljavanje posebno ranjivih skupina u društvu. Neke od zaposlenih osoba na projektu upravo dolaze iz ranjivih skupina. Uz zapošljavanje te provedbu aktivnosti unutar projekta provodi se i edukacija za troje zaposlenih. Edukacijom će doći do unapređivanja kompetencija zaposlenika pravnog subjekta za uspješno poslovanje po društveno-poduzetničkim principima. U nastavku projekta očekuje se organiziranje okruglih stolova na kojima će se staviti naglasak na društveno poduzetništvo u Hrvatskoj te koliki je njegov utjecaj na lokalnoj razini. Poznajete li nekoga tko provodi društveno poslovanje u vašoj zajednici? Smatrate li da je ta vrsta poslovanja napravila pozitivne promjene? Kroz okrugle stolove želja nam je potaknuti i zajednicu da se uključi svojim primjerima, ali i prijedlozima koji se mogu pozitivno odraziti na društvo. Također, svim zainteresiranim sudionicima pružit ćemo odgovore kako započeti svoj društveno-poduzetnički put.

Ovim putem Vas pozivamo da sudjelujete sa svojim primjerima i pitanjima u nastavku projekta. Za više informacija i sudjelovanjem slobodno se obratite na mail: info@tadu.hr.

Post Author: Matea Ružić