Intervju s Adelom: “Digitalna umjetnost”

Adela Dangubić osvojila je prvo mjesto za najbolji rad u online natjecanju u u crtanju u kategoriji „Digitalna umjetnost“.
„Digitalni rad mi je donio više aktualizacije, profita i rada s kolegama iz drugih zemalja, a nekima od njih sam u posljednjih par godina bila čak i mentor.. „

Adela u listopadu broji dvadeset godina. Trenutno živi u malom mjestu blizu Daruvara, Grubišnom Polju, završila je opću gimnaziju u Zagrebu te ju je ljubav prema gradu zadržala tamo. Trenutno pohađa studij radne terapije,što je njena druga ljubav, na Zdravstvenom veleučilištu i krati dane raznim obvezama koje bilježe studentski život.

Adeli smo postavili nekoliko pitanja jer smatramo da upravo ovakvi pozitivni kreativci zaslužuju najveću pažnju svih nas.

ICM: Otkud ti ideja za rad? Što te je inspiriralo?

-Ideja za priloženi rad nije bila rođena nikakvom posebnom prilikom, već svakodnevicom. Velika je vjerojatnost da ste koji put prolazili ulicom po lijepom vremenu te primijetili koju lutalicu ili jato golubova hraneći se na par komadića kruha. Za pozadinu sam se odlučila ukomponirati šarolike zgrade Venecije jer smatram da je upravo ta ljepota boja kontrast crnim događajima koji trenutno sjene Italiju. Uvijek postoji detalj koji može osvijetliti jedan sivi dan, pa makar se našao u običnoj rutini..

ICM: Koliko dugo traje tvoj hobi?

-Od vrlo malih nogu pokazivala sam enorman interes za crtanje, mislim da je obiteljski hladnjak u to vrijeme pretrpio barem stotine iscrtanih papira na sebi. No, prelazak na digitalnu umjetnost dogodio se prije punih sedam godina. Hrvatska je nažalost za razliku od ostalih zemalja slabije upoznata s tim pojmom.

ICM: Što najviše voliš crtati?

– Najdraže su mi ilustracije likova iz animiranih filmova na bazi Disneyjevih klasika, Dreamworksa i sl. Osim toga volim se okušati u pejzažu, semi-realizmu i dizajnu.

ICM: Kako si se odlučila sudjelovati na ovom natjecanju?

– Proučila sam objavu na službenoj Facebook stranici Impressa. Odmah mi se svidio koncept i integritet same organizacije tako da sam odlučila svojevoljno pristupiti

ICM: Zašto podržavaš akciju #stayathome / #ostanidoma ?

– Kao budući zdravstveni djelatnik mislim da je iznimno važno kolektivno održavati sigurnost u zajednici, ne samo u novonastaloj situaciji već u generalnom smislu. Postoje dobre i loše strane ove priče, u ljudskoj je prirodi prolaziti različite emocionalne faze. U redu je priznati svoje osjećaje, sam pritisak medija, podatci, izljevi bijesa i optužbe koje bacaju pojedinci s nedovoljno obrazovanosti o situaciji je dovoljan okidač za razmišljanje. Trenutni događaji stavili su nas na kušnju, ali naša odgovornost, solidarnost i empatija kao temeljna baza našeg socijalnog života treba do sada biti dovoljno očvrsnula da prevlada izazov. Ukoliko je prevladamo, dokazujemo iznimnu snagu osobnosti i uzor za buduće generacije. Mislim da je vrlo jednostavno, ponekad treba nesebično pogledati na svijet kroz misao što ja danas mogu ponuditi umjesto što mi svijet može dati.

ICM: Sada kada je cijelo online natjecanje završilo, što smatraš o organiziranom natjecanju u crtanju?

-Smatram da donosi puno benificija za mlade. Iznenađena sam samom idejom da se kroz različite aktivnosti provodi korisna poruka, a pritom u isto vrijeme zabava. Sviđa mi se taj koncept i sama podrška te poticaj na razvijanje vještina, kreativnosti, rada, ideja i povezivanja s ostalim sudionicima. Ovakva natjecanja su rijetkost i zahtijevaju vrijeme te angažiranost za što Impress tim zaslužuje pohvale.

ICM: Imaš li još nekih hobija? Što bi preporučila djeci i mladim osobama?

– Osim slikanja, volim pisati i istraživati pojedine članke o psihologiji te niz drugih aktivnosti. Mladima bih preporučila da uvijek teže svojim interesima, hobijima ili stvarima koje ih ispunjavaju. Neka ne dozvole deprivaciju vlastitih ideja zbog tuđih restrikcija, sumnje ili kvalitete okoline. Važno je da temelji osobe koja će sutra imati izgrađen identitet imaju podlogu koju smo klesali vlastitim zadovoljstvom. Ne treba komplicirati. Ukoliko imamo hranu pred nosom, a tražimo drugo, znači da je sasvim u redu ugrabiti priliku za izbor s kojim ćemo se osjećati bolje.

ICM: Tvoji prijedlozi i preporuke ili dojmovi o ovom izazovu koji je IMPRESS priredio za nas i buduća natjecanja.

-Kao što sam već spomenula ranije, dijelim pozitivno mišljenje o cijelom pokretu. Voljela bih da se ovakve ideje i koncepti nastave provoditi kako bi se stvorio primjer drugim organizacijama. Također, što više aktivnosti bude servirano, doći će do većeg odaziva te tako i sami sudionici imaju mogućnost biranja interesa i interakcije s drugima koji dijele slične hobije.

Post Author: Ronaldo Rovazdi