Međunarodni dan volontera – 5.12.

Međunarodni dan volontera proglasila je opća skupština Ujedinjenih naroda 17. prosinca 1985. godine. Od tada se svake godine 5. prosinca obilježava Međunarodni dan dobrovoljnog rada za ekonomski i društveni napredak, odnosno Međunarodni dan volontera. Cilj je sve aktivnosti volontera i njihov dobrovoljni rad učiniti vidljivim na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Uz svakodnevne inicijative pomaganja i brojne primjere koje iz dana u dan srećemo neformalno kao što je pomoć potrebitima, pomoć susjedima, slučajnim prolaznicima, osobama u nevoljama, u Hrvatskoj se sve više progovara i o organiziranim oblicima volontiranja. Volontiranje je definirano kao dobrovoljno ulaganje osobnog vremena, truda, znanja i vještina kojima se obavljaju usluge ili aktivnosti za dobrobit druge osobe ili za opću dobrobit, bez postojanja uvjeta isplate novčane naknade ili potraživanja druge imovinske koristi za obavljeno volontiranje, pojavljuje se u različitim oblicima.

Volotiranje je za mene..

Tanja Herceg, psiholog, osnivačica Udruge za mlade „Impress“.

„Za mene  volontiranje znači sve, jer nikada nitko ne može platiti za sve ono za što smo spremni doprinijeti zajednici. Upravo volonterizam  pokreće i daje dodatni doprinos  i onda kada zajednica nema financijske ni resurske mogućnosti napredovati.  Mogu reći da upravo volonteri pokreću zajednicu i često kažem da mi volonteri nemamo vrijeme, nego imamo srce,  jer u svaku aktivnost koju radimo dajemo maksimalno sebe kako bismo doprinijeli društvu u kojem živimo.”

Ema Bušić
–”Volontiranje je za mene način da razvijam svijet u boljem smjeru i da pozitivno utječem na druge.”

Natalia Danilova
–”Volontiranje je za mene prilika za doprinos razvoju društva ne samo na lokalnoj razini, ali i na globalnoj. To je i prilika za stjecanje novih iskustava i učenje nečeg novog.”
Ruskinja koja već devet mjeseci volontira u Bjelovaru i Daruvaru putem Volonterskog centra Mogućnosti, a kroz projekt ”Society Needs You” u sklopu Europske službe solidarnosti.

Elena Markanović
–”Volontiranje je za mene dijeljenje ljubavi u našoj maloj zajednici i cilj da proširimo pozitivu i sreću.”

Veljko Kosanović
–”Za mene je volontiranje, nešto što se radi dobrovoljno, nešto zanimljivo i zabavno, nešto što pokazuje dobru stranu svih ljudi i cijelom svijetu donosi bolje sutra.”

 Goran Bogatić Malešević
-“Volontiranje je ljubav koju pokazujemo kroz naša djela.”

 Saša Savanović
–”Dobrovoljni angažman pojedinca koji se zasniva na dobroj volji, aktivizmu i solidarnosti.”

Leon Grgić
–”Volontiranje je nešto što se radi sa srcem.”

Stjecanje međunarodnog iskustva 

Za volontiranje se svi zainteresirani volonteri mogu javiti u Volonterski centar Mogućnosti koji ima podružnice u Bjelovaru (Masarykova 8) i Daruvaru (Ivana Zajca 3) te se priključiti organiziranom volontiranju 091/ 9152-621. Volonteri koji su zainteresirani za međunarodna volontiranja mogu se javiti u akreditiranu organizaciju za Europsku službu solidarnosti udrugu Impress: www.udruga-impress.hr te steći kroz volontiranje međunarodna iskustva i kompetencije.

Post Author: Ronaldo Rovazdi