Onurhan Öztürk, volonter iz Istanbula, vas poziva na radionice turskog jezika i fotografije

Impress se kao udruga za promicanje pozitivne afirmacije mladih u društvu iz jednog malenog hrvatskog grada Daruvara ponosno može pohvaliti kako u prostore udruge ugošćuje brojne inozemne volontere iz Španjolske, Slovačke, Češke, Gruzije… Volonter koji najviše sudjeluje u radionicama s djecom i starijima, uči ih turski, fotografira i priprema turske specijalitete dolazi iz Istanbula – Onurhan Öztürk.

U potrazi za programom volontiranja, Onurhan se prijavio na stotinjak ESC projekata organiziranih u brojnim europskim državama. Impress je bio taj koji mu se prvi javio te je odlučio doći k nama i upoznati kulturu i jezik. Tijekom intervjua pohvalio je daruvarsko gostoprimstvo, ljubaznost i toplinu, a posebno je istaknuo Impressovu otvorenost uma. Volonterima je dopušteno da izraze svoje ideje koje bi željeli realizirati i provesti u radu s korisnicima. Onurhan je nakon ESC projekta odlučio produžiti svoje volontersko iskustvo u Impressu te je sada redoviti volonter. Sudjelovao je u brojnim radionicama i volonterskim akcijama: zajedno protiv raka, konferencija pod nazivom Uloga organiziranog civilnog društva u životu Europske Unije i hrvatska perspektiva, scary night, radionice o diskriminaciji i govoru mržnje, s prijateljem iz Gruzije vodio je radionicu o šahu, sudjelovao je na Internacionalnom danu volontera.

U slobodno su vrijeme odlazili na sportske aktivnosti (odbojka, nogomet) i planinarenje, a posjetili su i dvorac Janković. Putovao je po Srbiji, BiH i Crnoj Gori. Projekt kojeg je predložio bio bi projekt razmjene mladih tematiziran empatijom, no kako kaže – nešto više o tome saznat ćemo na vrijeme. 🙂 U školi pomaže učiti engleski i psihologiju, a paralelno fotografira i za web stranicu. Sa smiješkom na licu prepričava momente iz škole – Kad sam se predstavio svi su bili oduševljeni. Hahahaha bilo je dovoljno da kažem da sam iz Turske i svi su poželjeli da ih naučim svoj jezik. – Rekao je da djeca već znaju mnogo turskih riječi, a neka znaju slagati i rečenice! Pretpostavlja da je tako zbog TV serija… – Draži im je turski od engleskog, no zamolio sam ih da prvo nauče i engleski kako bismo se mogli razumjeti.

Upravo tako su nastale i dvije nove aktivnosti koje Onurhan izvodi u sklopu projekta Kuća Mogućnosti, a koje ćemo vam danas predstaviti. Prvu jezičnu radionicu održao je prošli tjedan. Onurhan je djecu učio brojeve i osnovna pitanja na turskom jeziku:

 

 

Uz znanje turskog, djeci nije promaknulo ni Onurhanovo znanje fotografiranja pa je tako održana i prva foto-radionica. Kao srednjoškolac je prvo radio u pekari, no kad mu je prijatelj predložio da se prijavi za posao fotografa, Onurhan nije htio propustiti priliku. U početku je radio preko ljeta i upijao mentorovo znanje, a godinu kasnije fotografirao je vjenčanja. – Često sam imao tri vjenčanja u tjednu i vjeruj mi, to nije bilo dobro za moj organizam. – poručio je Onurhan prisjećajući se fotografskih dana.

Za polazak tečaja nije potrebno posjedovanje foto-opreme. Naučit će neke osnove fotografije, dobro se zabaviti, a ako će imati želju napredovati, Onurhan će im sa zadovoljstvom pokazati nešto više. – Možda im jednog dana fotografija postane hobi isto kao i meni. Impress se pak nada kako bi ova nova aktivnost u Kući mogućnosti mogla završiti i fotografskom izložbom uz koju bi se poslužile turske slastice.

Impress vas poziva da im se pridružite i postanete dio njihove priče. Novosti možete pratiti i putem Facebook ili Instagram stranice udruge.

 

Kuća Mogućnosti projekt je kojeg provodi udruga Impress s partnerima: Centrom za razvoj osobnih kompetencija i zaštitu ljudskih prava i Gradom Daruvarom. Ukupan iznos projekta je 1.986.166,00 kn. Europska unija je u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali iz Europskog socijalnog fonda sufinancirala iznos od 1.688.241,10 kn.

Sadržaj članka isključiva je odgovornost udruge Impress.

Post Author: Matea Ružić