Polarna svjetlost

Koronavirus je možda priroda koja djeluje najagresivnije, ali to je ujedno priroda u kojoj se nalazi najviše mira.

Što je Aurora Borealis ili polarna svjetlost?

Aurora  Borealis je gotovo nevjerojatna svjetlosna pojava u Zemljinoj atmosferi koja nastaje kada električki nabijene čestice iz Sunčeve atmosfere uđu u Zemljino magnetsko polje i sudaraju se plinovima poput kisika i dušika. Auroralni prikazi mogu se pojaviti u mnogim živim bojama, koje su rezultat sudaranja različitih čestica plinova u atmosferi, najčešće na visinama između 90 i 150 kilometara.

Polarna svjetlost se najčešće pojavljuje u zelenoj boji, koju stvaraju molekule kisika na visinama od oko 90-100 kilometara iznad zemlje. Povremeno se pojavljuje i u drugim bojama poput crvene, žute, zelene, plave i ljubičaste. Crvena polarna svjetlost pojavljuje se vrlo rijetko, a nastaje pomoću čestica kisika na velikim visinama do čak 300 kilometara. Dušik proizvodi plavu ili ljubičastu boju.

Snimka uživo dolazi nam iz provincije Manitoba u Kanadi. Ako je pogledate dok je u njoj noćno vrijeme, vidjet ćete Auroru Borealis u punoj raskoši. Trenutno smo izvan sezone najjačih sjevernih svjetala, ali još uvijek je prilično spektakularna. Na nebu su se pojavili vrtlozi zelenog kad smo provjeravali u četvrtak.

https://www.youtube.com/watch?v=CwriDd8STdI

Sjednite i gledajte najčarobniju svjetlosnu emisiju koju planet može ponuditi.

https://www.youtube.com/watch?v=d1WwVOfK0CU

Post Author: Bojan Blažević