Pomoć žrtvama nasilja u obitelji

 

Jeste li znali da ne postoji tipični zlostavljač, tipična žrtva ili tipična obitelj? Zapravo, najčešće niti ne možemo reći je li nasilje u obitelji stvarnost prema tome kako određeni par ili obitelj izgleda izvana. Međutim, zlostavljanje se može dogoditi u svim vezama, neovisno o rasi, boji kože, vjeroispovijesti, socioekonomskom statusu, razini obrazovanja, zaposlenosti ili dobi.

 

Mnoge odrasle osobe koje su žrtve nasilja u obitelji samo žele da nasilje i zlostavljanje prestanu, ali ne žele nužno da se veza prekine. Često ne žele izgubiti svog partnera jer su čvrsto povezane s njim. Neke od njih možda još nisu ni prepoznale svoja iskustva kao iskustva nasilja.

Slično tome, kada su djeca žrtve nasilja, ne žele izgubiti svoje roditelje ili skrbnike, a to je nerijetko jedan od važnih razloga zašto ne žele govoriti o zlostavljanju čije su žrtve. Ponekad ne shvaćaju da je ono što se događa (zlostavljanje) pogrešno jer je to jedina stvarnost koju poznaju.

 

Usprkos tome, svi mi imamo pravo i potrebu biti sigurni i slobodni!

 

Žrtve nasilja žele da se nasilje zaustavi – pri čemu udruga Impress pokušava pomoći projektom „Savjetovalište za žrtve nasilja u obitelji u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji“ pružajući psihosocijalnu pomoć te održavajući SOS telefon za žrtve nasilja u obitelji otvorenim.

Ubrzo će se početi održavati i preventivne edukativne radionice s ciljem osvješćivanja žrtava nasilja u obitelji sukladno epidemiološkim mjerama.

 

Ako imate bilo kakvih pitanja ili želite o nečemu razgovarati, obratite se na e-mail udruge Impress: savjetovaliste@udruga-impress.hr, na broj mobitela: 099 3909 516 ili osobnim dolaskom na adresu Ivana Zajca 3.

 

Za dodatne informacije o statistikama vezanih uz nasilje u obitelji možete posjetiti:
https://sos-rijeka.org/sto-nam-ne-govore-statistike-o-nasilju/

 

Post Author: Klara Orban