Projekt “Youth Zone”

Projekt “Youth Zone”, implementiran od strane mreže “Hate Fighters”, predstavlja značajan korak u podršci civilnog društva u sektoru mladih. Kroz trogodišnje partnerstvo u okviru programa Erasmus +, od 1.1. 2023. do 31.12.2025., ovaj projekt ima za cilj unapređenje položaja mladih u društvu.

Aktivnosti planirane za 2023. godinu su organizirane u tri ključne kategorije:

  1. Podizanje svijesti o EU strategiji za mlade 2019-2027 uključuje razvoj strategije u obliku prilagođenom mladima, događaje posvećene strategiji za mlade i zainteresirane strane, kampanje na društvenim mrežama i obilježavanje Europske godine vještina 2023.
  2. Angažiranje, povezivanje i osnaživanje mladih kroz događaje o EU vrijednostima, borbu protiv euroskepticizma, razvoj novih metodologija u radu s mladima, kampanje protiv lažnih vijesti i promociju medijske pismenosti.
  3. Sudjelovanje mladih u EU akcijama uključuje promociju EU akcija za mlade, pružanje informacija o mogućnostima mobilnosti, uspostavljanje programa mentorstva “Youth Zone” i konferenciju o EU akcijama za mlade.

Aktivnosti su organizirane u više zemalja, uključujući Srbiju, Italiju, Grčku, Španjolsku, Portugal, Hrvatsku, Češku, Belgiju, Francusku, Bugarsku, Mađarsku i Tursku, u periodu od 12 mjeseci

Iskustvo u Nišu, Srbija

Nedavno organiziran trening u Nišu, Srbija, bio je ključni događaj u ovom projektu. Leonor Alencastre, jedna od sudionica iz Portugala, opisala je svoje iskustvo kao “nezaboravno”. Ona ističe kako je u Srbiji stekla nova znanja ne samo o temi treninga, već i o drugim kulturama. Osjećaj zajedništva i inkluzije bio je stalno prisutan, a iskustvo je za nju bilo obogaćujuće, kako na osobnom, tako i na profesionalnom nivou.

Perspektiva sudionika iz Udruge Impress

Sudionici iz udruge Impress, Dubravko Šopar i Ivan Lisak, takođe su podijelili svoja iskustva. Oni su istakli važnost ovakvih projekata za razvoj međukulturalnog razumjevanja i profesionalnog usavršavanja mladih.

Projekt “Youth Zone”, sufinanciran od strane Europske unije, nastavlja  pružati neophodne alate i znanja mladima, te ih usmjerava na aktivno sudjelovanje u društvenim promenama i razvoju.

.

Post Author: Dubravko Šopar