Važnost zaštitnog faktora u svakodnevnoj rutini

Zaštita od sunca, kolokvijalno poznata pod skraćenicom SPF (Sun Protection Factor, odnosno zaštitni faktor) možda je najvažniji proizvod na vašim policama. Kožu štiti od malignih oboljenja, ali i znakova preuranjenog starenja kože – gubitka tonusa, borica, linija, mrlja i pjega.

 

Zdrava i lijepa koža nije samo pitanje genetike, već odraz svakodnevnih navika i raznih vanjskih utjecaja među kojima su sunčeve zrake svakako među najštetnijima. Osim dobrog raspoloženja koje potiče i vitamina D koji osigurava, sunce može imati i neke štetne utjecaje s dugoročnim posljedicama. Prekomjerno izlaganje UVA i UVB zrakama bez zaštite dovodi do preuranjenog starenja kože, diskoloracije pa čak i melanoma. UV zračenje prisutno je zimi i ljeti, bilo da je sunčano ili oblačno. Upravo zato krema za lice sa SPF faktorom potrebna je u svakodnevnoj rutini njege kože jednako poput hidratantne ili anti-age kreme.

Osnovno pravilo za zdravu i njegovanu kožu je redovito čišćenje i pranje lica koje bi trebalo biti temelj svake rutine. Adekvatno čišćenje lica za kožu radi puno više od samog uklanjanja šminke, sebuma i nečistoća, a izuzetno je bitno kako bi koža primila sve dobrobiti proizvoda koji na nju naknadno nanosimo.

Autorica teksta: Magdalena Mijatović

Post Author: Matea Ružić