Volontiraj sa štićenicima domova za djecu i olakšaj im pripremu za samostalan život!

Srce volontera
Srce volontera

Projekt „Volontiranjem do razvoja osobnih kompetencija štićenika i volontera vol. 5“ provodi Centar za razvoj osobnih kompetencija i zaštitu ljudskih prava uz potporu Grada Zagreba, a nastavak je istoimenog uspješnog projekta iz 2022. godine. U sklopu njega volonteri svojim angažmanom pomažu štićenicima domova za nezbrinutu djecu pri tranziciji iz alternativnih oblika skrbi u samostalan život.

Štićenici punoljetnošću gube pravo na boravak u domu i prisiljeni su vrlo naglo postati samostalni i odrasli članovi društva. U nekim slučajevima im je omogućen boravak u stambenim zajednicama koje predstavljaju svojevrstan prijelazni oblik. Unatoč stručnoj podršci koja im je pružena unutar ustanova, najčešće im nedostaje socijalna mreža i podrška bližnjih kako bi se osjećali dovoljno osnaženi i sposobni za savladavanje životnih zadaća. Upravo tu se prepoznala potreba za volonterima koji će kroz druženja sa štićenicima, organizaciju kvalitetnog provođenja slobodnog vremena, radionice, savjetovanja i ostale oblike rada, pružati im podršku i jačati njihove kompetencije.

Volonteri će štićenicima pomoći u planiranju samostalnog života na raznim područjima – stambenom, obrazovnom i poslovnom. Motivirat će ih na obrazovanje i zapošljavanje, podržavati razvoj ambicija, poticati razvoj različitih vještina te približavati i osvještavati razne mogućnosti. Na taj način im se omogućava potpuna integracija u društvo koja potom zadovoljava i njihove potrebe i želje i stvara preduvjete za ispunjavanje njihovog potencijala. Također, osim u kompetencije štićenika, ulaže se u njihov osobni razvoj, samopouzdanje i samopoštovanje, vjerovanje u sebe i pozitivan odnos prema vanjskom svijetu.

Važno je napomenuti kako je proces dvosmjeran, što znači da i volonteri osjećaju dobrobit od ovakvog oblika rada te se i njihove kompetencije razvijaju i jačaju. Nastavkom projekta nastoji se uključiti što više volontera koji su uglavnom mladi, većinom studenti iz različitih sektora ili pak stručnjaci pomagačkih zanimanja, te ih se ovim putem poziva da se prijave za volontiranje na e – mail adresu volonteri@crok.hr ili putem prijavnice na web stranici www.crok.hr/volonteri-zagreb

Post Author: Dubravko Šopar