Intervju s Matejom Kušić: “Portret”

Mateja Kušić osvojila je  mjesto za najbolji rad u online natjecanju  u crtanju  u  kategoriji „Portret“.
„U edukaciji art terapije sam naučila prepoznati i kanalizirati svoje emocije i trenutna stanja u art i to je ono što najčešće radim kad slikam. „

Mateja ima 31 godina, radi kao programska voditeljica Centra za mlade grada Zagreba. Sav njiihov program sada je također online i možete ga pratiti putem njihovih društvenih mreža – sigurni smo da svatko može pronaći nešto zanimljivo i korisno za sebe. Po struci je psihologinja, a još malo i postat će praktičarka eskpresivne art terapije. Voli putovati, upoznavati nove ljude, učiti nove stvari, svirati, pjevati, slikati i voziti se na svom biciklu

Mateji smo postavili nekoliko pitanja jer smatramo da upravo ovakvi pozitivni kreativci zaslužuju najveću pažnju svih nas.

 

ICM:  Otkud ti ideja za  rad? Što te je inspiriralo?

MATEJA: Prije godinu dana sam počela učiti crtati uz pomoć knjige Keys to Drawing Berta Donsona. Dečko i ja smo to izabrali za kvalitetno i konstruktivno provođenje zajedničkog vremena pa se kroz radove pomalo i natječemo. Knjiga je stvarno super – uključuje uvod u proces crtanja, osnovne pojmove i vježbe uz svaku lekciju, a moj rad na natjecanju je nastao kao vježba kopiranja različitih stilova crtanja poznatih umjetnika.

ICM:  Koliko dugo traje tvoj hobi?

MATEJA: Posljednjih godinu dana baš učim crtani pomoću navedene knjige, a prije dvije godine sam upisala edukaciju za praktičara ekspresivne art terapije tako da više vremena posvećujem vlastitom umjetničkom izražavanju. Inače oduvijek nešto stvaram, a ono što me posebno veseli je branje i sušenje raznih biljaka, osobito ako negdje putujem pa onda napravim neko djelo koristeći te biljke i druge prirodne materijale koji me onda uvijek podsjećaju na mjesto koje sam posjetila.

ICM: Što najviše voliš crtati?

MATEJA:  Za razliku od mojeg pobjedničkog rada koji je nastao kopiranjem fotografije uz upute, više volim slikati “iz glave”, što onda najčešće budu neki apstraktni prikazi koje ne planiram unaprijed. U edukaciji art terapije sam naučila prepoznati i kanalizirati svoje emocije i trenutna stanja u art i to je ono što najčešće radim kad slikam. Naša emocionalna stanja se često ne mogu verbalizirati i art je odličan način za njihovo izražavanje.

ICM: Kako si se odlučila sudjelovati na ovom natjecanju?

MATEJA:  Već dugo pratim Udrugu Impress budući da su prijatelji i partneri Udruge Zamisli gdje radim. Činilo mi se kao super ideja i htjela sam ih podržati svojim doprinosom jer sam već imala spremne radove. Treba im dati podršku i priliku da se iskažu jer često nisu ni sami svjesni kolika je vrijednost njihovih talenata.

ICM:  Zašto podržavaš akciju #stayathome / #ostanidoma ?

MATEJA: Ostajem doma jer je to jedino što osobno u ovom trenutku mogu učiniti da se zaustavi širenje virusa. Nije teško, a puno znači za zaštitu mojih bližnjih i ostalih sugrađana. Puno možemo naučiti jedni od drugih, ali moramo i stvarati okruženje gdje se mladi osjećaju sigurno za podijeliti i dati nešto od sebe jer ono što je mladima vrijedno i do čega im je stalo, često bude i ranjivo i teško za podijeliti.

ICM:  Sada kada je cijelo online natjecanje završilo, što smatraš o organiziranom natjecanju u crtanju?

MATEJA:  Pratila sam i ostale radove i glasala – bilo je stvarno odličnih crteža, mladi su se jako potrudili i zato smatram da je važno podržati ovakve inicijative gdje se mladi potiču na stvaratnje i dijeljenje svojih radova.

ICM: Imaš li još nekih hobija? Što bi  preporučila djeci i mladim osobama?

MATEJA:  Oduvijek sam se na neki način bavila gazbom, a najviše volim kolektivno stvaranje glazbe, kad se nađe grupa ljudi s istim interesom i nešto prekrasno stvori. Tako sam 15 godina svirala flautu u limenoj glazbi u Mariji Bistrici, a sada pjevam u mještovitom zboru. Moram priznati da mi jako fale naše probe i druženja, ali trebamo biti strpljivi do trenutka kada će se sve vratiti u normalu, a vjerujem da ćemo tada i više cijeniti stvari koje smo do sada možda uzimali zdravo za gotovo.

ICM: Tvoji prijedlozi i preporuke ili dojmovi o ovom izazovu koji je IMPRESS priredio za nas i buduća natjecanja.

MATEJA:  Mislim da mlade najviše osnažuje kad im se da prilika da pokažu ono što oni znaju i mogu, a tu je još važno i da se ono što daju na vrijeme i na pravi način prepozna kako bi ih se potaknulo da nastave dalje razvijati svoje talente i vještine.

 

Post Author: Ronaldo Rovazdi