Intervju s Lukom Ahacom: „Budućim inženjerom računarstava“

STEM JUNACI

U sklopu projekta STEM junaci pod podrškom Ministarstva znanosti i obrazovanja, i dalje vam predstavljamo zanimanja u području znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike.

„Mladima bih poručio da slijede svoje snove, da nastave u smjeru u kojem se pronalaze i koji ih zanima, čak iako nekada nije lako do toga doći..“

Predstavljamo vam: Luku Ahaca koji ima 21 godinu i dolazi iz Grbavca pored Grubišnog Polja. Vjerujemo da će Luka svojim  svojim odgovorima inspirirati i druge i približiti im svoju struku i fakultet te smo mu s toga postavili nekoliko pitanja:

ICM: Koji fakultet ste završili ili ga pohađate? Kako ste se odlučili upravo za ovu struku?
LUKA: Student 3. godine Fakulteta elektrotehnike i računarstva. Zapravo ni sam nisam imao ideju koji fakultet upisati sve do 4. razreda srednje škole. Oduvijek su mi bolje išli prirodni predmeti, a posebice matematike i fizika te sam razmatrao PMF kao jednu od opcija. Tada su mi ljudi iz okoline također predložili da bi FER bio sjajna opcija za mene. U to vrijeme nisam niti znao što je FER i što se tamo uči. Nakon kratkog istraživanja što je FER i čim se bavi, budući da sam oduvijek volio računala i provoditi vrijeme na njima, odlučio sam se upisati ga.

ICM: Što Vam se najviše sviđa u vašem zanimanju i svakodnevnom radu?
LUKA: Najbolja stvar u vezni računarstva mi je ta što ono gotovo nema granica, danas se tehnologija upliće u sve. Samim time moguće je se baviti mnogim stvarima poput jednostavnog razvoja web/dekstop/mobile aplikacija, videoigara, robotike, novih tehnologija, pa sve do primjene računarstva u drugim granama poput biologije, kemije, psihologije i slično. Fascinantna stvar je to što svaki od tih proizvoda ima potencijal da ga koriste/pomogne/olakša život tisućama ljudi.

ICM: Što biste preporučili mladim osobama koji žele ići u tom smjeru?
LUKA: STEM područje je jedno od traženijih područja danas, u ovom svijetu gdje se tehnologija razvija rapidnom brzinom. Svakako bih savjetovao ljudima koje zanima i uspješni su u STEM području da nastave u tom smjeru.

ICM: Kad ste krenuli/završili fakultet jesu li Vaša očekivanja bila ispunjena? Ako nisu zašto?
LUKA: Kada sam upisivao FER, niti nisam imao neka očekivanja. No svakako sam zadovoljan svojom odlukom.

ICM: Radite li već negdje  ili imate okviran nekakav plan nakon fakulteta?
LUKA: Još uvijek ne radim, ali se nadam da bih već tokom iduće godine(4.godina fakulteta) mogao započeti sa poslom u struci.

ICM: Što biste poručili mladim ljudima ?
LUKA: Mladima bih poručio da slijede svoje snove, da nastave u smjeru u kojem se pronalaze i koji ih zanima, čak iako nekada nije lako do toga doći. Jer svatko se jednoga dana radije želi baviti poslom koji voli i koji ga ispunjava nego nekim na koji je primoran, s kojeg jedva čeka otići.

Mi se zahvaljujemo Luki na intervjuu te vas pozivamo da pratite i naše druge STEM junake projekta udruge. Naime, udruga „Impress“ kroz svoj rad nudi brojne aktivnosti i edukacijske sadržaje za djecu i mlade. Kroz svoj rad potiče djecu i mlade na upis struka koje su vezane za STEM odnosno znanost, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku. Udruga „Impress“ je nositelj projekta „STEM JUNACI“ pod podrškom Ministarstva znanosti i obrazovanja, voditeljice  projekta Tanje Herceg, mag.psych. u suradnji s  Bjelovarsko-bilogorsko županijom, Gradom Daruvarom, Gradom Bjelovarom, Osnovnom školom Vladimira Nazora Daruvar, IV. osnovnom školom Bjelovar, Osnovnom školom Đulovac, Češkom osnovnom školom J.A. Komenskoga Daruvar. Kroz sklop intervjua nastojimo u društvu poticati i usmjeravati pažnju na STEM profesije kako bi mladi imali veći uvid o mogućnostima koje im se nude na tržištu rada.

 

Post Author: Ronaldo Rovazdi