AD Kumova slama – Predavanje o Božićnoj zvijezdi

AD Kumova slama Vas poziva na predavanje posvećeno jednom od enigmi noćnog neba iz davnina – Božićnoj zvijezdi znanoj i kao Zvijezdi repatici. Predavanje se održava u sklopu Adventa u Daruvaru i možete ga pogledati u subotu, 23.12.2017. sa početkom u 19:00 sati u dvorani depandanse Arcadia. Predavanje je besplatno i predviđeno je za sve uzraste.

Predavač je naš dragi prijatelj Marko Šimac kojeg ste imali priliku upoznati na brojnim predavanjima tokom Dana astronomije. Marko je jedna polovica veličanstvenog dua (Vedran Vrhovac je druga) poznatog kao i –Zvjezdoznanci. Ovaj duo je poznat u Svemiru a i šire po znanstveno-popularnoj emisiji na Radio Studentu; Zvjezdoznanci koja se emitira ponedjeljkom u 19:00. Pogledajte ih: https://www.youtube.com/user/Zvjezdoznanci

Što o predavanju kaže Marko:
“Među svim zvijezdama na nebu, jedna zauzima posebno mjesto u srcima svih ljudi. Riječ je, naravno, o Betlehemskoj zvijezdi. Ona je jedan od važnijih motiva jaslica, osnovne božićne dekoracije sviju crkava. Ona je ta koja je mudrace vodila malom Isusu, ona je ta koja je obasjavala noć Kristova rođenja.

No je li ona stvarno postojala ili je riječ o maštariji umjetnika koji su opisivali Kristovo rođenje? Možemo li pomoću nje odrediti kada se Krist rodio?

Mnogi su astronomi pokušavali odgonetnuti tajnu Betlehemske zvijezde. Postoje razne teorije o tome što je ona bila, a s time i razne godine koje se uzimaju kao godina rođenja Krista. Krenimo stoga putem evanđelja i noćnog neba u potragu za vremenom Kristova rođenja i tajanstvenom zvijezdom koja je sjajila te noći.”

Vidimo se!

Post Author: Dubravko Šopar