Ciljevi održivog razvoja – jesu li i male promjene doista značajne?

Ujedinjeni narodi su 2000. godine donijeli Milenijsku rezoluciju UN-a. Tom rezolucijom države članice istaknule su, osim prema vlastitim narodima, i zajedničku odgovornost prema svijetu. Posebice prema ugroženima i djeci kojoj pripada budućnost. Temeljem rezolucije bilo je definirano osam specifičnih ciljeva poznatih kao Milenijski ciljevi razvoja, čije je planirano ostvarenje bila 2015. godina. Iako je postignut značajan uspjeh u ostvarivanju ciljeva, napredak nije bio ravnomjeran u svim regijama i državama.

  1. godine UN prezentiraju dokument Agenda 2030 i njegovih 17 globalnih ciljeva za održivi razvoj koje planiraju ostvariti do 2030. godine. Ciljevi održivog razvoja obuhvaćaju široki raspon izazova i međusobno povezanih gospodarskih, društvenih i ekoloških aspekata održivog razvoja. Univerzalno su primjenjivi i uzajamno povezani, te  zahtijevaju od svih dionika društva da preuzmu odgovornost i pridonesu rješavanju tih izazova.

Kako bi se približili ovi ciljevi u našoj zajednici, u Kući Mogućnosti je 5.10.2022. održana radionica o tzv. Sustainable Development Goals, odnosno SDG-evima na kojoj su sudionicima predstavljeni svi ciljevi održivog razvoja. Kroz interaktivnu radionicu sudionici su se upoznali s važnim informacijama i načinima na koji se u Daruvaru i na području bjelovarsko-bilogorske županije promiču i ostvaruju određeni ciljevi. Također, sudionici su komentirali kako u svojem okruženju mogu utjecati na provedbu globalnih ciljeva. Radionicu je održala predsjednica udruge Tanja Herceg  prva UN Youth delegatkinja Republike Hrvatske i autorica projekta Mladi u Hrvatskoj aktivni oko Globalnih ciljeva održivog razvoja (SDG) što ju čini stručnom i upućenom u ovu temu.

Kuća Mogućnosti projekt je kojeg udruga Impress provodi u partnerstvu s udrugom Centar za razvoj osobnih kompetencija i zaštitu ljudskih prava i Gradom Daruvarom uz financijsku potporu Europskog socijalnog fonda. Ukupna vrijednost projekta je 1.986.166,00 kuna. Europska unija je u okviru operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali iz Europskog socijalnog fonda sufinancirala iznos od 1.688.241,10 kn.

Post Author: Matea Ružić