Dijete pozitivnih promjena

Ovog je ljeta Kuća mogućnosti u udruzi Impress djeci iz Daruvara predstavila novu aktivnost pod nazivom Eko parlaonica. Tema prve parlaonice, koja se održala 21. srpnja, bila je sječa drveća na Petrovom vrhu s ciljem da se djeci, uz njima poznato izletište, podigne svijest o očuvanju šuma, okoliša i zelenih parkova.

Kako bi se djecu što više uključilo i angažiralo u sudjelovanju, oblik parlaonice i debate bio je izvrstan odabir. Naime, parlaonice i debate kod djece potiču razvoj pregovaračkih i zagovaračkih vještina, bude znatiželju i interese o temi parlaonice.

Ono što doznajemo od djelatnika udruge jest da su djeca bila podijeljena u tri grupe (građani, eko aktivisti i donositelji odluka), u svrhu osvještavanja svoje uloge aktivnog građana koji zagovara očuvanje okoliša i debatira o istom. Tijekom parlaonice djeca su bila uzbuđena, iznimno zainteresirana i susretljiva, učila su na više dimenzija i usvajala debatne vještine. Jedna od glavnih tema bila je sječa drveća uz koju se pojavilo nekoliko upitnika o kojima se raspravljalo. Na pitanje o neophodnoj sječi drva djelatnici su objašnjavali djeci kako se uklanjanjem starih stabala oslobađaju mjesta za rast novih te su sukladno tome tumačili i o pošumljavanju.

Važno je bilo istaknuti razlike između potrebne i prekomjerne sječe do koje dolazi kad se uređena pravila o količini, vremenu i načinu ne poštuju. Da bi se sva ta pravila dosljedno primjenjivala, potrebni su ljudi koji će kao aktivni pojedinci poštivati prirodu, reciklirati papir, otpad odlagati u odgovarajuće spremnike i koji neće uništavati stabla tijekom šetnje šumom. Takvi se aktivni građani stvaraju od malenih nogu, pa je odlučeno kako će se 18. kolovoza u 11 sati održati još jedna Eko parlaonica na temu: Gumene antistress podloge vs. travnate površine na dječjim igralištima. Stoga, dođite u Kuću Mogućnosti i neka i vaše dijete postane dio pozitivnih promjena!

U planu je održavanje Eko parlaonica i u rujnu, no teme još nisu definirane, pa nam šaljite svoje kreativne prijedloge.

Kuća Mogućnosti projekt je kojeg provodi udruga Impress s partnerima Centrom za razvoj osobnih kompetencija i zaštitu ljudskih prava i Gradom Daruvarom. Ukupan iznos projekta je 1.986.166,00 kn. Europska unija je u okviru operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali iz Europskog socijalnog fonda sufinancirala iznos od 1.688.241,10 kn.

 

Autor: Mia Cerovečki, volonterka

Post Author: Matea Ružić