EUROPSKI SEMESTAR: IMPRESS SE UKLJUČUJE U SOCIJALNE REFORME NA NACIONALNOJ I EUROPSKOJ RAZINI

U ponedjeljak, 20.2., Impress, s predsjednicom Tanjom Herceg bio je dio okruglog stola u prostorijama Predstavništva Europske Komisije u Zagrebu, Kući Europe, na kojem su predstavnici poslodavaca, sindikata radnika, organizacija civilnog društva, predstavnici akademske zajednice uz prisutnost European Semester Officers iz Predstavništva Europske Komisije, dali preporuke za solidnu reformu europskog semestra i o tome kako ga učiniti još učinkovitijim mehanizmom u budućnosti.

 Okrugli stol je organiziran od strane hrvatskih članova/ica Europskog gospodarskog i socijalnog odbora (EGSO) Danka Relića, Violete Jelić i Ane Miličević Pezelj.

 Tijekom okruglog stola, predsjednica udruge Impress, Tanja Herceg je naglasila kako je važno uključiti organizacije civilnog društva u sve aspekte odlučivanja, unaprijed planirati aktivnosti uključenja s jasnim planom te je preporučljivo isto učiniti po regijama Republike Hrvatske kako bi građani koji su u riziku od isključenosti mogli sudjelovati, a termine treba pojednostaviti kako bi svi građani mogli razumjeti u kojem segmentu se određene teme i odluke odnose na njihov svakodnevni život. Kao pozitivan primjer pretpostavke uključivanja navela je primjer metode EU Dijaloga s mladima gdje, iako uz još mnogo prostora za napredak, provedba uključivanja mišljenja mladih  prati predviđen jasan okvir, upitnik, a provedba uključivanja je financijski praćena. Ako želimo doista uključenje svih aktera i njihovo mišljenje, što je važno, nužno je predvidjeti i planirati protokol provedbe uključivanja i ojačati ljudske resurse.

 Svi su se sudionici usuglasili kako bi kao prioritet europskog semestra trebalo ojačati stupove: Podržavanje strukturnih reformi za zapošljavanje i rast, poticanje ulaganja, Poboljšanje savjetovanja i uključenosti organiziranog civilnog društva, i to reguliranjem pomoću europskog pravnog akta.

 

Post Author: Gazmir