Intervju s Anamarijom Ćepić: „Budućom Inženjerkom Građevinarstva“

STEM JUNACI

U sklopu projekta STEM junaci pod podrškom Ministarstva znanosti i obrazovanja, i dalje vam predstavljamo zanimanja u području znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike.

„Mladim ljudima bih poručila da se čvrsto drže svojih snova jer sve što žele mogu i ostvariti.“

Predstavljamo vam: Anamariju Ćepić, dolazi iz Grubišnog Polja. Ima 21 godinu i slobodno vrijeme provodi čitajući knjige ili baveći se nekim sportskim aktivnostima.
Vjerujemo da će Anamarija svojim  svojim odgovorima inspirirati i druge i približiti im svoju struku i fakultet te smo joj s toga postavili nekoliko pitanja:

ICM: Koji fakultet ste završili ili ga pohađate? Kako ste se odlučili upravo za ovu struku?
ANAMARIJA: Pohađam Građevinski fakultet u Rijeci. Pa iskreno ova struka mi se oduvijek sviđala i nisam se vidjela ni u čemu drugome, a i kod kuće moji roditelji su uvijek nešto gradili pa me to jednim dijelom privuklo.

ICM: Što Vam se najviše sviđa u vašem zanimanju i svakodnevnom radu?
ANAMARIJA: Privuklo me također to da ono što  zamislim mogu prenijeti na papir kao nacrt i onda takvo nešto izgraditi u stvarnosti.  Najviše mi se sviđa to što nije monotono i jednolično. Većina predmeta na fakultetu se fokusira na stvarnim projektima i problemima sa kojima se inženjeri susreću svakodnevno, a svaki program je različit i specifičan na svoj način.

ICM: Što biste preporučili mladim osobama koji žele ići u tom smjeru?
ANAMARIJA: Preporučila bih im da ne odustaju, da upišu fakultet i vidjet će da to nije ništa strašno. U srednjoj školi su nas plašili sa tim da ćemo tek na fakultetu vidjeti kako je školovanje naporno i teško, ali ako se dobro organiziramo to nije ništa strašno.

ICM: Kad ste krenuli/završili fakultet jesu li Vaša očekivanja bila ispunjena? Ako nisu zašto?
ANAMARIJA: Nisu, čak sam bila i razočarana jednim dijelom jer sam očekivala da će sve biti u primjeni, da ćemo iz svakog predmeta ići na terenske nastave, ali na prvoj godini su bili većinom predmeti sa računanjem. Tek na 2. i 3. godini smo počeli ići na terenske nastave i više toga raditi na stvarnim primjerima.

ICM: Radite li već negdje  ili imate okviran nekakav plan nakon fakulteta?
ANAMARIJA:Trenutno ne radim nigdje, voljela bih raditi preko ljeta ako pronađem posao. Imam plan upisati diplomski studij kada završim preddiplomski.

ICM: Što biste poručili mladim ljudima ?
ANAMARIJA: Mladim ljudima bih poručila da se čvrsto drže svojih snova jer sve što žele mogu i ostvariti. Iako se to možda ponekad čini praznom pričom ja čvrsto vjerujem da je tako.

Mi se zahvaljujemo Anamariji na intervjuu te vas pozivamo da pratite i naše druge STEM junake projekta udruge. Naime, udruga „Impress“ kroz svoj rad nudi brojne aktivnosti i edukacijske sadržaje za djecu i mlade. Kroz svoj rad potiče djecu i mlade na upis struka koje su vezane za STEM odnosno znanost, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku. Udruga „Impress“ je nositelj projekta „STEM JUNACI“ pod podrškom Ministarstva znanosti i obrazovanja, voditeljice  projekta Tanje Herceg, mag.psych. u suradnji s  Bjelovarsko-bilogorsko županijom, Gradom Daruvarom, Gradom Bjelovarom, Osnovnom školom Vladimira Nazora Daruvar, IV. osnovnom školom Bjelovar, Osnovnom školom Đulovac, Češkom osnovnom školom J.A. Komenskoga Daruvar. Kroz sklop intervjua nastojimo u društvu poticati i usmjeravati pažnju na STEM profesije kako bi mladi imali veći uvid o mogućnostima koje im se nude na tržištu rada.

Post Author: Ronaldo Rovazdi