Intervju s Anamarijom Fabro: „Buduća nutricionistkinja“

STEM JUNACI

U sklopu projekta STEM junaci pod podrškom Ministarstva znanosti i obrazovanja, i dalje vam predstavljamo zanimanja u području znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike.

„Samo naprijed, bez gledanja iza sebe i osvrtanja na druge ljude.“

Predstavljamo vam: Anamariju Fabro, dolazi iz Velikih Zdenaca. 2017. godine završila je Opću gimnaziju u srednjoj školi Bartola Kašića u Grubišnom Polju..
Vjerujemo da će Anamarija svojim  svojim odgovorima inspirirati i druge i približiti im svoju struku i fakultet te smo joj s toga postavili nekoliko pitanja:

ICM: Koji fakultet ste završili ili ga pohađate? Kako ste se odlučili upravo za ovu struku?
ANAMARIJA: Pohađam Prehrambeno biotehnološki fakultet u Zagrebu, smjer Nutricionizam. Za taj fakultet sam se odlučila prvenstveno jer sam željela studirati nešto u području biotehničkih i biomedicinskih znanosti. Te mi se od svih ponuđenih i dostupnih fakulteta u toj branši najzanimljiviji činio upravo nutricionizam.

ICM: Što Vam se najviše sviđa u vašem zanimanju i svakodnevnom radu?
ANAMARIJA: Kada sam krenula više proučavati o toj struci shvatila sam da s tom strukom imam mnoštvo mogućnosti i da je to zapravo struka budućnosti i upravo me to privuklo. Jako mi se svidjelo što s tom strukom mogu pomagati ljudima i usmjeravati ih k zdravijem i kvalitetnijem životu i to mi je nekako bila prekretnica da odlučim krenuti u tom smjeru.

ICM: Što biste preporučili mladim osobama koji žele ići u tom smjeru?
ANAMARIJA: Mladima bih svakako rekla da je to dobra odluka ako odluče ići u tom smjeru jer imaju mnoštvo mogućnosti nakon završetka studija. Svakako bih ih upozorila koliko god to zvučalo lagano, kao učimo što jesti i kako ukombinirati hranu, nije to samo to, puno je kompleksnije i kompliciranije od toga jer moramo stvarno poznavati sve procese koji se u ljudskom tijelu odvijaju. Najvažnija stvar koju bi im poručila je da će na tom fakultetu kroz nastavu upoznati i sami sebe i shvatiti što je za njih same dobro, ne samo u vidu prehrane već i života općenito jer su nutricionizam i psihologija usko povezani.

ICM: Kad ste krenuli/završili fakultet jesu li Vaša očekivanja bila ispunjena? Ako nisu zašto?
ANAMARIJA: Kada sam krenula na fakultet malo sam bila razočarana što imamo jako puno općih kolegija koji se ne dotiču same struke poput kemije, fizike, biologije, informatike itd., no sada shvaćam da bez tih kolegija ne bih mogli savladati ništa dalje te da je to osnova koju svi moramo proći i naučiti da bih lakše rukovali nadolazećim znanjima i informacijama.

ICM: Radite li već negdje  ili imate okviran nekakav plan nakon fakulteta?
ANAMARIJA: Trenutno se bavim samo studentskim poslovima za zaraditi nekakav minimalan džeparac pa i te poslove nekako pokušavam pronaći da budu bliski mojoj struci, npr. promocije hrane i pića, prirodne kozmetike i sl. Trenutno još nemam plan što nakon fakulteta ali voljela bih ići u smjeru povezivanja nutricionizma i farmacije, kao što su npr. biljne drogerije, proizvodnja i prodaja zdrave hrane i prirodne kozmetike.

ICM: Što biste poručili mladim ljudima ?
ANAMARIJA: Mladima bi općenito poručila da samo slijede svoje snove i interese. Neka se ne brinu ako se u početku nađu na nekom mjestu za koje kasnije shvate da nije pravo mjesto za njih, neka se ne ustručavaju odustati od toga i pronaći ono što ih zaista ispunjuje. Neka ih ne bude sram raditi nešto drugačije i revolucionarnije, samo neka rade ono što žele i što ima svoju svrhu. Za kraj poruka „Samo naprijed, bez gledanja iza sebe i osvrtanja na druge ljude.“

Mi se zahvaljujemo Anamariji na intervjuu te vas pozivamo da pratite i naše druge STEM junake projekta udruge. Naime, udruga „Impress“ kroz svoj rad nudi brojne aktivnosti i edukacijske sadržaje za djecu i mlade. Kroz svoj rad potiče djecu i mlade na upis struka koje su vezane za STEM odnosno znanost, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku. Udruga „Impress“ je nositelj projekta „STEM JUNACI“ pod podrškom Ministarstva znanosti i obrazovanja, voditeljice  projekta Tanje Herceg, mag.psych. u suradnji s  Bjelovarsko-bilogorsko županijom, Gradom Daruvarom, Gradom Bjelovarom, Osnovnom školom Vladimira Nazora Daruvar, IV. osnovnom školom Bjelovar, Osnovnom školom Đulovac, Češkom osnovnom školom J.A. Komenskoga Daruvar. Kroz sklop intervjua nastojimo u društvu poticati i usmjeravati pažnju na STEM profesije kako bi mladi imali veći uvid o mogućnostima koje im se nude na tržištu rada.

 

Post Author: Ronaldo Rovazdi