Intervju s Ariane Kalember: „Buduća inženjerka radiologije“

STEM JUNACI

U sklopu projekta STEM junaci pod podrškom Ministarstva znanosti i obrazovanja, i dalje vam predstavljamo zanimanja u području znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike.

„Od prvog semestra smo imali praksu i kliničke vježbe po bolnicama pa se već od tad moglo procijeniti tko je za to i koga ta struka zanima“

Predstavljamo vam: Ariane Kalember koja ima 21 godinu i dolazi iz Velikih Zdenaca.
Vjerujemo da će Ariane svojim  svojim odgovorima inspirirati i druge i približiti im svoju struku i fakultet te smo joj s toga postavili nekoliko pitanja:

ICM: Koji fakultet ste završili ili ga pohađate? Kako ste se odlučili upravo za ovu struku?
ARIANE: Završavam fakultet Radiološke tehnologije koji se nalazi na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu. Za ovu struku sam se odlučila jer sam se oduvijek htjela baviti pomaganjem ljudima te sam tako znala da će moja buduća struka morati biti u zdravstvenom sustavu. Kada sam otkrila ovaj smjer, odlučila sam se za njega jer me privukao spoj medicine i fizike/tehnologije. Shvatila sam da je ovo struka kroz koju ću se doživotno moći usavršavati jer tehnologija svakim danom sve više napreduje, a samim time i moja struka.

ICM: Što Vam se najviše sviđa u vašem zanimanju i svakodnevnom radu?
ARIANE: Najviše volim činjenicu što od moje struke idu sve druge specijalizacije u medicini. Svaki doktor, neovisno o specijalizaciji, prvo zahtjeva nekakvu snimku/sliku. Tu smo mi koji radimo taj posao. Posao je izazovan, zahtjeva veliko znanje i koncentraciju jer samo jedan krivi potez (npr.u namještanju pacijenta ili odabiru parametara za snimanje), može prouzročiti nedovoljno dobru snimku. Također, obzirom da moja struka pokriva i područje nuklearne medicine (onkologija, radioterapija), jako sam sretna jer znam da našim radom pomažemo onkološkim pacijentima i produžujemo im kvalitetu života što je više moguće.

ICM: Što biste preporučili mladim osobama koji žele ići u tom smjeru?
ARIANE: Ukoliko se odlučite za ovu struku, pripremite se na cjeloživotno obrazovanje i usavršavanje. Također, bilo bi dobro da imate interese u području medicine, a pogotovo fizike jer se ova cijela struka prvenstveno temelji na fizici. Ako imate zadovoljena ta dva kriterija, vrlo brzo ćete zavoljeti struku i zapravo već samim time ćete imati želju napredovati.

ICM: Kad ste krenuli/završili fakultet jesu li Vaša očekivanja bila ispunjena? Ako nisu zašto?
ARIANE: Moja očekivanja su u potpunosti bila ispunjena. Od prvog semestra smo imali praksu i kliničke vježbe po bolnicama pa se već od tad moglo procijeniti tko je za to i koga ta struka zanima , odnosno koliko tko se vidi u tome. Ja sam od prvog ulaska u dijagnostiku uživala u svakom trenutku provedenom tamo.

ICM: Radite li već negdje  ili imate okviran nekakav plan nakon fakulteta?
ARIANE: Trenutno mi je još preostalo nekoliko ispita i obrana završnog rada. Obzirom da je potreban državni ispit, odnosno licenca za samostalni rad, plan nakon završetka fakulteta je pronalazk ustanove (bolnice) gdje ću odraditi godinu dana pripravničkog staža kako bih usavršila svoje znanje i postala kompetentna za dobivanje licence i samostalan rad.

ICM: Što biste poručili mladim ljudima ?
ARIANE: Pratite svoje snove. Upišite ono što vas zanima i u čemu se vidite. Najveća greška je odustati od željenog fakulteta jer su vas ljudi oko vas odgovorili ili nešto sl. U mom slučaju, i dan danas slušam komentare zašto sam baš to odlučila upisati i završiti, ipak je tu ionizirajuće zračenje u pitanju, a ja sam žensko… Tehnologija je uznapredovala, mi smo minimalno izloženi zračenju, a također tijekom rada moramo nositi dozimetre koji nam mjere dozu koju primimo. Oni svaki mjesec idu na servis gdje se ta doza očitava i još nikada do sad nisam imala nekakve pozitivne brojke, kao niti moji kolege u svakodnevnom radu. Ova struka je nešto čime sam se htjela baviti od 2.razreda gimnazije i sigurna sam da ću nakon završetka fakulteta u tom poslu biti i uspješna jer ću biti sretna time što radim te ću svaki dan odlaziti zadovoljna na posao i zadovoljna se vraćati doma.

Mi se zahvaljujemo Ariani na intervjuu te vas pozivamo da pratite i naše druge STEM junake projekta udruge. Naime, udruga „Impress“ kroz svoj rad nudi brojne aktivnosti i edukacijske sadržaje za djecu i mlade. Kroz svoj rad potiče djecu i mlade na upis struka koje su vezane za STEM odnosno znanost, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku. Udruga „Impress“ je nositelj projekta „STEM JUNACI“ pod podrškom Ministarstva znanosti i obrazovanja, voditeljice  projekta Tanje Herceg, mag.psych. u suradnji s  Bjelovarsko-bilogorsko županijom, Gradom Daruvarom, Gradom Bjelovarom, Osnovnom školom Vladimira Nazora Daruvar, IV. osnovnom školom Bjelovar, Osnovnom školom Đulovac, Češkom osnovnom školom J.A. Komenskoga Daruvar. Kroz sklop intervjua nastojimo u društvu poticati i usmjeravati pažnju na STEM profesije kako bi mladi imali veći uvid o mogućnostima koje im se nude na tržištu rada.

 

 

Post Author: Bojan Blažević