Intervju s Elenom Martinović: „Buduća inženjerka građevinarstva“

STEM JUNACI

U sklopu projekta STEM junaci pod podrškom Ministarstva znanosti i obrazovanja, i dalje vam predstavljamo zanimanja u području znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike.

„Ja sam se pronašla u građevinarstvu i stvarno volim to što učim i što postajem. Građevina nije lagana, ali se definitivno isplati potruditi.“

Predstavljamo vam: Elenu Martinović koja ima 21 godinu i dolazi iz Grubišnog Polja.
Vjerujemo da će Elena svojim  svojim odgovorima inspirirati i druge i približiti im svoju struku i fakultet te smo joj s toga postavili nekoliko pitanja:

ICM: Koji fakultet ste završili ili ga pohađate? Kako ste se odlučili upravo za ovu struku?
ELENA: Na kraju srednje škole nisam točno znala koji bi fakultet odabrala. U obzir sam uzimala dosta stvari kao što su stvari koje me zanimaju i stvari koje mi idu. Gledajući dosta fakulteta, čitajući o njima i konzultirajući se sa tadašnjim studentima odlučila sam se za Građevinski fakultet.

ICM: Što Vam se najviše sviđa u vašem zanimanju i svakodnevnom radu?
ELENA: Kao osoba sam perfekcionista pa me i privukla ta točnost i preciznost koju građevina kao struka i zahtjeva. Odmah po početku sam se pronašla u tome i sve me je još više zaintrigiralo. Kako iz nekog proračuna i skice možemo odrediti cijelu statiku zgrade i reći je li sigurna ili ne.

ICM: Što biste preporučili mladim osobama koji žele ići u tom smjeru?
ELENA: Fakultet naravno nije lagan, kao niti jedan. Zahtjeva puno odricanja i puno je posla oko svih programa i kolegija, ali mislim da se na kraju stvarno isplati. Svakome tko voli računanje, crtanje, rad u raznim programima i sudjelovanje u nastanku nečega novog, bi preporučila odlazak na Građevinski fakultet.

ICM: Kad ste krenuli/završili fakultet jesu li Vaša očekivanja bila ispunjena? Ako nisu zašto?
ELENA: Na početku faksa svima su nam očekivanja prevelika. Mislimo da će to sve biti jednostavno, da ćemo stalno imati vremena za sebe, za sve prijatelje, za odlazak kući, za kave, a ujedno i da će na faksu sve biti super. Naravno da nije baš sve bajno. Treba se dosta potruditi i nekada postaviti trenutne prioritete kako bi kasnije bilo lakše. Ponekad je ipak učenje važnije od izlaska. Položiti ispit ili kolokvij je definitivno jedna od najljepših stvari na svijetu. Fakultet je novo poglavlje u našim životima i sve nas iznenadi, bilo to ugodno i neugodno, ali sai si odlučujemo o načinu prihvaćanja toga svega.

ICM: Radite li već negdje  ili imate okviran nekakav plan nakon fakulteta?
ELENA: Kako još nisam završila, ne znam što me sve čeka u budućnosti. Trenutno mi je u cilju riješiti nadolazeće ispite i kolokvije, i završiti sve programe. Paralelno pišem i završni rad. Ali nakon svega toga naravno da postoje planovi u glavi. Nakon treće godine željela bih upisati Diplomski studij Građevinarstva u Osijeku, a nakon toga se vratiti u rodni kraj i ovdje probati nastaviti raditi i učiti.

ICM: Što biste poručili mladim ljudima ?
ELENA: Ja sam se pronašla u građevinarstvu i stvarno volim to što učim i što postajem. Građevina nije lagana, ali se definitivno isplati potruditi. I mislim da svatko tko je željan znanja i učenja nečeg novog može uspjeti ako ga to stvarno i zanima.

Mi se zahvaljujemo Eleni na intervjuu te vas pozivamo da pratite i naše druge STEM junake projekta udruge. Naime, udruga „Impress“ kroz svoj rad nudi brojne aktivnosti i edukacijske sadržaje za djecu i mlade. Kroz svoj rad potiče djecu i mlade na upis struka koje su vezane za STEM odnosno znanost, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku. Udruga „Impress“ je nositelj projekta „STEM JUNACI“ pod podrškom Ministarstva znanosti i obrazovanja, voditeljice  projekta Tanje Herceg, mag.psych. u suradnji s  Bjelovarsko-bilogorsko županijom, Gradom Daruvarom, Gradom Bjelovarom, Osnovnom školom Vladimira Nazora Daruvar, IV. osnovnom školom Bjelovar, Osnovnom školom Đulovac, Češkom osnovnom školom J.A. Komenskoga Daruvar. Kroz sklop intervjua nastojimo u društvu poticati i usmjeravati pažnju na STEM profesije kako bi mladi imali veći uvid o mogućnostima koje im se nude na tržištu rada.

Post Author: Bojan Blažević