Kako će izgledati nastava u ‘novom normalnom’? Županijski stožer o svim mjerama vezanim za izvođenje nastave

U srijedu 26. kolovoza, nakon održane sjednice Stožera civilne zaštite Bjelovarsko – bilogorske županije održana je i konferencija za medije na kojoj su sudjelovali bjelovarsko – bilogorski župan Damir Bajs i članovi Stožera civilne zaštite BBŽ.

 Pred nama je skorašnji početak nove školske godine, zbog čega imamo niz mjera i aktivnosti koje se moraju poduzeti, posebice od strane Županije, Stožera civilne zaštite BBŽ i ravnateljstava škola. Imamo nekoliko preporuka koje je propisao Nacionalni stožer civilne zaštite RH. Kada učenici jednom uđu u školu trebaju ostati u jednoj prostoriji, učenici od prvog do četvrtog razreda ne moraju nositi zaštitne maske, dok stariji učenici mogu, ali također nisu obavezni. Školski sat je moguće produžiti ili skratiti, ovisno o potrebama. Mi imamo škole sa jednom ili dvije smjene. Također, u nekim školama imamo velik broj putnika. Te sve elemente moramo uzeti u obzir kako bi se pronašao najbolji model organizacije nastave. Ravnateljstva upravo rade na tim modelima, zbog čega smo zakazali zajednički sastanak za ponedjeljak 31. kolovoza. Na zahtjev ravnateljstva škola, Stožer civilne zaštite BBŽ može propisati niz odluka. Primjerice, da u osnovnim višim razredima ili srednjim školama, ukoliko za to postoje preduvjeti učenici, profesori i ostali djelatnici ne moraju nositi maske. Za to se mora osigurati dva metra razmaka između učenika. S obzirom da naš autobusni prijevoznik Čazmatrans trenutno može prevoziti 20 učenika, tako da ćemo ovu školsku godinu morati prilagoditi i u ovom smislu. Bjelovarsko – bilogorska županija će za sve škole osigurati zaštitnu opremu i ostala sredstva i to prema proračunskoj stavci COVID 19. Očekujemo da će za početak biti potrebno oko 50 tisuća maski. Pitanje zdravlja ne smije biti zanemareno i sve preporuke se moraju poštivati, detaljnije je pojasnio župan Damir Bajs.

 Na prostoru Bjelovarsko – bilogorske županije imamo 21 osnovnu školu. Među njima se nalaze manje, ali i veće škole. Moju školu ove godine pohađa 207 učenika i u predmetnoj nastavi imamo između 13 i 15 učenika. Nama zaista neće biti problem organizirati nastavu sukladno propisanim mjerama. Škole koje rade u jednoj smjeni, određeni broj učenika mogu prebaciti u drugu smjenu, odnosno posebno organizirati predmetnu i razrednu nastavu. Ipak, pretpostavljamo da će se škole sa dvije smjene ipak susresti sa određenim problemima i težim okolnostima. Zato je moguća kombinacija održavanja nastave u školi i on line nastave. Na svakoj školi i na svakom ravnateljstvu je da se prilagode situaciji koliko god je to moguće u ovim okolnostima. Najviše nas muči veličina učionica koje su u prosjeku velike oko 60 kvadratnih metara. Osnovne škole imaju i obavezu kuhanja obroka za učenike. Prehrana će se najvjerojatnije odvijati u blagovaonicama na dva ili tri puta sa manjim brojem učenika, do maksimalnog broja od 50 učenika. Ukoliko to bude izvedivo, postoji mogućnost da se obroci transportiraju direktno u školske učionice. Nastava će se provoditi u blok satima, odnosno kroz dva ili tri spojena sata. Maksimalan broj učitelja koji će u tom razrednom odjelu taj dan raditi biti će tri do četiri. Učenici koji putuju obavezni su u autobusima nositi zaštitne maske. Nastavu ćemo morati prilagoditi i prijevozu učenika, s obzirom da je u javnom prijevozu ograničen broj osoba. Jako nas raduje što se Bjelovarsko – bilogorska županije brine za sve nas i odlučna je da nam pruži podršku. Kolegica i ja ćemo se pisanim putem obratiti svim školama kako bi nam dostavile sve svoje potrebe. Detaljnu analizu odraditi ćemo na sastanku slijedeći ponedjeljak. U našoj županiji na svu sreću nemamo veliki broj oboljelih, stoga postoji velika mogućnost da škole odustanu od nošenja zaštitnih maski, istaknula je Ivana Haić, voditeljica Županijskog stručnog vijeća ravnatelja osnovnih škola, ujedno i ravnateljica Osnovne škole Velika Pisanica.

Post Author: Ronaldo Rovazdi