Kako STEM pomaže djeci u razvoju ?

STEM je obrazovni pristup koji se usredotočuje na jednu ili više od četiri discipline znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike. U vremenu kada su tehničke i znanstvene vještine sve važnije na tržištu rada, izlaganje djece STEM učenju u ranim godinama je ključno. Nikad nije prerano predstaviti STEM djetetu.

Obrazovanje temeljeno na STEM-u podučava djecu više od koncepta znanosti i matematike. Usmjerenost na praktično učenje u stvarnom svijetu pomaže u razvijanju različitih skupova vještina, uključujući kreativnost i vještine 21. stoljeća.

Vještine 21. stoljeća uključuju medijsku i tehnološku pismenost, produktivnost, socijalne vještine, komunikaciju, fleksibilnost i inicijativu. Ostale vještine stečene STEM obrazovanjem uključuju rješavanje problema, kritičko razmišljanje, kreativnost, radoznalost, donošenje odluka, liderstvo, poduzetništvo, prihvaćanje neuspjeha i još mnogo toga. Bez obzira na buduću karijeru koju  djeca razmatraju, ove ih vještine uvelike pripremaju da budu inovativni.

STEM se može početi primjenjivati kod djece predškolske dobi kroz istraživanje i znatiželju. Djeca su prirodno znatiželjna , pa im je potrebno pružiti mnoštvo mogućnosti da istražuju i nauče kroz igru. Kroz inovativnu igru, STEM obrazovanje djece može započeti već kod kuće.

S djecom školske dobi može se postupno uvoditi znanstvena metoda, sustavni i logički pristup koji se koristi za odgovor na pitanje ili rješavanje problema. Naravno, ne moraju sve aktivnosti biti toliko formalne.

Razmišljanje je najvažniji dio učenja. Kroz razgovor je moguće vidjeti što je dijete naučilo iz određenih eksperimenata te na koji način razmišlja. Eksperimenti ne rade uvijek onako kako očekujemo, ali možda ćemo naučiti nove načine da riješimo određeni problem ili stvorimo nešto još bolje .

Priprema današnje djece za budućnost započinje sa STEM obrazovnim programima. Ljetni kampovi, nakon školskih programa , pružaju mogućnost da se iskoristi tradicionalno učenje kako bi se prioritet dao praktičnoj primjeni u stvarnom svijetu potrebnom za razvoj djece.

Članak je dio aktivnosti projekta „STEM junaci“ pod podrškom Ministarstva znanosti i obrazovanja.

 

 

Post Author: Bojan Blažević