Ljetno platno i tematski tjedni u Impressu

Ovoga ljeta jedna od najzanimljivijih radionica djeci u udruzi Impress bila je Filmska srijeda. Uz grickalice i ugodnu atmosferu, uživali su gledati igrane filmove, crtiće i dokumentarce i učiti iz njih. Ideja je na zabavan način i kroz filmski izražaj približiti edukativan sadržaj i različite teme.

Jedan od filmova u mjesecu srpnju bio je poznati animirani film Inside out u kojem su personificirane emocije djevojčice Riley smještene u njezinoj svijesti. Kako odrasta djevojčica, tako odrastaju i njezine emocije – sreća, tuga, ljutnja, strah i gađenje. U njima leži spontanost i dovitljivost. One su uzrok lijepih trenutaka, ali i svađa s roditeljima. Kroz film shvaćamo u kolikoj smo mjeri svi mi različiti, zbog čega se u nama budi blagonaklonost. Film ujedno zadire i u sfere proučavanja stvarne psihologije što stvara predivnu poruku da je u redu izražavati sve emocije i ne prekrivati ih lažnom radošću.

U mjesecu kolovozu nastavili smo s filmskim srijedama, nastojeći ih tematski povezati i s drugim aktivnostima u udruzi. Pa smo tako jedan tjedan posvetili našim dlakavim najboljim prijateljima – gledao se crtić Tajni život kućnih ljubimaca, na koji se nadovezala radionica Mali kreativci s temom ,,Moj idealan kućni ljubimac”. Sudionici radionice mogli su izraditi ljubimca iz crtića, osmisliti vlastitog ili napraviti dugo željenog od plastelina, kao lutkicu od riže ili ga oslikati pomoću kistova i boja.

 

 

Potom se održao Eko tjedan  koji je svojim aktivnostima djeci skrenuo pažnju na važnost zelenila koje nas okružuje. Kroz debate u Eko parlaonicama, o kojima smo već izvještavali, su osvijestili svoju ulogu aktivnog građana, a na Filmskoj su srijedi gledali dokumentarac engleskog novinara i povjesničara prirode Davida Attenborougha pod nazivom Life on our planet. Ovaj je dokumentarac snažan izvještaj o utjecaju čovječanstva na prirodu, ali i poruka nade za buduće generacije.

Kako su reakcije sudionika tematskih radionica bile izuzetno pozitivne, odlučili smo nastaviti s istim aktivnostima i u rujnu. Šaljite nam svoje prijedloge tema ili pak filmove koje biste voljeli gledati u udruzi Impress. Kokice već pucketaju, čekamo spremni!

Kuća Mogućnosti projekt je kojeg provodi udruga Impress s partnerima Centrom za razvoj osobnih kompetencija i zaštitu ljudskih prava i Gradom Daruvarom. Ukupan iznos projekta je 1.986.166,00 kn. Europska unija je u okviru operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali iz Europskog socijalnog fonda sufinancirala iznos od 1.688.241,10 kn.

 

Autor: Mia Cerovečki, volonterka

Post Author: Matea Ružić