LJUBAV DJECI PRIJE SVEGA

Dječji je tjedan najbitniji tjedan u godini, a ujedno je i podsjetnik za odrasle na ono što se kroz godinu zaboravi ili što izblijedi. Dan djeteta, utemeljen još 1954. godine,  obilježavamo svake godine na prvi ponedjeljak u listopadu. U želji da se najširoj javnosti osvijesti uloga djece u društvu i njihova vrijednost za budućnost društva, odlučeno je kako će se cijeli prvi tjedan u mjesecu listopadu posvetiti djeci, njihovim pravima, talentima, sposobnostima i vještinama.

Sukladno tome, udruga Impress će u periodu od 4. do 8. listopada provesti brojne zabavne i edukativne radionice na temu dječjih prava, a podijelit će i razne nagrade. U utorak (5.10.) od 15 do 16 sati zaposlenici udruge pripremili su radionicu pod nazivom Što bi mali rekli velikima?“.  Zamišljeno je da djeca kroz radionicu izražavaju svoje mišljenje tako što će na papiriće pisati poruke vezane uz to što žele da veliki (odrasli) znaju te će kasnije te papiriće lijepiti na zid.

Na filmskoj srijedi od 18 do 19 sati ususret Međunarodnom danu djevojčica prikazivat će se crtić „Merida hrabra“, u kojem je glavni lik djevojčica Merida koja se odupire stoljetnoj tradiciji u želji da sama sebi skroji novi životni put. Zbog naizgled ludih ciljeva i stvaranja kaosa u njezinom društvu, morat će otkriti pravo značenje hrabrosti i spriječiti kletvu na vrijeme. Za četvrtak je pripremljena radionica pod nazivom „Prava u malom prstu“ kojeg nosi i istoimena aplikacija stvorena od strane Centra za nestalu i zlostavljanu djecu iz Osijeka. Kroz aplikaciju će mališani puno naučiti o dječjim pravima, a potom sudjelovati u kvizu od 16 do 17 sati.

Kako kaže pravobraniteljica – „Dječji tjedan slavi dječje pravo na uživanje u djetinjstvu i ističe da djeca nisu samo objekt naše brige, već da su ona osobe sa svojim vlastitim razmišljanjima, osjećajima i željama. Cilj tjedna je poticati volonterski i stručni rad odraslih osoba s djecom, pokrenuti nove akcije od šireg značaja za razvoj i odgoj djece, organizirati u tim danima posebne i prigodno odabrane igre i priredbe za djecu…“

Najveće postignuće sviju nas bilo bi kad bismo sve rečeno imali na umu cijele godine bez prisustva zanemarivanja, omalovažavanja, maltretiranja…„Odrasli, imajte u vidu i naše prijedloge!“ poruka je koja izražava glas djece i s kojom se probijaju loše navike društva koje su kroz povijest snašle i ženski rod. Uz sve provedene revolucije, znanstvena, politička, umjetnička i kulturološka postignuća i otkrića, žene se i dalje u 21. stoljeću bore s etiketom ”slabije” polovice, sa zlostavljanjima, terorističkim napadima, sa zabranama školovanja!

Protiv toga se bori mlada pakistanska aktivistica i najmlađa dobitnica Nobelove nagrade – Malala Yousafzai. Djevojka je do svoje 17. godine doživjela diskriminaciju, osjetila metak, primila nagradu za mir i napravila veliki korak za djevojčice. Malala je javno govorila u ime djevojaka o njihovim pravima i to ju je učinilo metom!

O njezinoj priči više možete pročitati ovdje, a za vrijeme odvijanja ekstremističkih napada u Pakistanu, UN je 2011. godine  datum 11. listopada proglasio Međunarodnim danom djevojčica. Cilj je potaknuti svjetski entuzijazam u stvaranju boljeg života mladim djevojkama pružajući im priliku da postignu svoj puni potencijal. Jednako tako skreće se pozornost na, još uvijek prisutan, problem diskriminacije djevojčica i nasilja nad njima te osnaživanje zajednice za poštivanje ljudskih prava jer ljubav, prije svega, pokazujemo djeci.

 

Kuća Mogućnosti projekt je kojeg provodi udruga Impress s partnerima Centrom za razvoj osobnih kompetencija i zaštitu ljudskih prava i Gradom Daruvarom. Ukupan iznos projekta je 1.986.166,00 kn. Europska unija je u okviru operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali iz Europskog socijalnog fonda sufinancirala iznos od 1.688.241,10 kn.

 

Post Author: Matea Ružić