Mi, djeca s kolodvora Zoo

Jedna od najpoznatijih biografskih knjiga na njemačkom jeziku „Mi, djeca s kolodvora Zoo“ (Wir Kinder vom Bahnhof Zoo), dobila je seriju koja ima 8. epizoda. Premijera je bila na Amazon Prime-u u veljači ove godine. Naslovnu ulogu Christiane F. odglumila je Jana McKinnon, glumica Australijsko-austrijskoga podrijetla. Gledatelji mogu ponovno proživjeti tragičnu priču berlinske mladeži.

Knjiga govori o mladoj djevojci Christiane F. koja upada u loše društvo, koristi razne droge i istodobno se bavi prostitucijom. Imala je teško djetinjstvo, svakoga dana otac bi ju tukao za svaku sitnicu, a kako su živjeli u Berlinu 70-ih godina, nije imala gdje provoditi slobodno vrijeme jer je sve bilo ograđeno i pod znakovima zabrane. Christiane F. jako je voljela životinje te su ju jedino one veselile. Iako ju je otac svakoga dana tukao, nikada ga nije mrzila, već ju je bilo strah. S 12 godina Christiane F. dolazi prvi put u kontakt s drogom, kada se u podrumu crkve družila s drugom djecom koja su tamo pila alkohol i drogirala se. U želji da je prihvate, i ona počinje piti, a kasnije i drogirati se.

S najboljom prijateljicom Kessi svakodnevno odlazi u podrum crkve i tamo s ekipom uzima razne opijate. Prvi put odlazi u diskoteku Sound, tamo upoznaje dječaka koji se zove Atze, zaljubljuje se na prvi pogled i svaki dan razmišlja o njemu, živi za subote jer se tada viđala s Atzeom i ostalim prijateljima.

Njezini su se roditelji rastali pa ona počinje živjeti s majkom i mlađom sestrom. Majka ne zna za dvostruki život svoje kćeri, nije svjesna što se s njom događa. Chrisitiane F. saznaje da je Atze propao i da je svakoga dana odlazio u diskoteku Sound. Pronašla je Atzea s drugom djevojkom te ju je to ožalostilo. Plačući je istrčala iz Sounda. Vani ju pronađe Detlev, jedan od članova ekipe iz diskoteke, uspijeva ju umiriti i zajedno se vrate u Sound.

U početku joj Detlev nije bio privlačan kao Atze, ali postaju dobri prijatelji, a kasnije i par. Christina F. ima problem dvojne ličnost, osuđuje sebe što je ovisnica, a istodobno vjeruje da je jako cool što je dio ekipe iz Sounda. S 14 godina prelazi na heroin. Redovito nakon škole odlazi na kolodvor Zoo gdje s Detlevom prosi novac kako bi kupili drogu. Budući da prošenjem nisu mogli sakupiti dovoljno novca, okreće se prostituciji.

Sa 16 godina uspijeva se izvući iz svijeta droge, ali njezini prijatelji nisu mogli i umiru u dobi od 14 – 15 godina. Na temu knjige nastaje i istoimeni film 1981. godine. režirao ga je Njemački redatelj Uli Edel. U filmu je još naglašenije teško stanje berlinske mladeži. Jedan je od najgledanijih njemačkih filmova, a knjiga se 95 tjedana nalazila na vrhu najprodavanijih knjiga svih vremena u Njemačkoj.

Christiane F. kasnije je objavila novu knjigu, autobiografiju „Moj drugi život“, u kojoj piše o trenutcima iz svojega života. Danas Christiane F. živi u okolici Berlina i unatoč cirozi jetre i dalje konzumira alkohol i hašiš. Ako do sada niste pročitali knjigu, svakako ju pročitajte i pogledajte seriju.

Christiane F. i dalje se pokušava odviknuti od droge i alkohola.

 

TEKST: Luciano Bosanac

Foto: Antonija Putić

Post Author: Ronaldo Rovazdi