Moje iskustvo: ToT: Facilitating “hot potato” topics with multicultural groups

Kao mlada osoba koja radi s mladima dobio sam priliku sudjelovati na treningu za trenere pod nazivom Facilitating  “hot potato” topics with multicultural groups. Trening se održao u Daruvaru od 5 do 15 ožujka u organizaciji udruge Impress pod vodstvom vrhunskih trenera koji su nam kao grupi prenijeli puno znanja i iskustva u radu. Kroz trening imali smo prilike razmijeniti iskustva s kolegama sudionicima iz Turske, Njemačke, Švedske, Španjolske, Grčke i Poljske. Nažalost tim iz Italije nije mogao prisustvovati zbog zatvaranja talijanskih granica prouzrokovano epidemijom COVID-19.

Organizacija je bila fantastična, od samog dočeka gdje su nas zaposlenici udruge uz pomoć lokalnih volontera smjestili u predivan smještaj u centru Daruvara usred lijepog parka te nam pokazali sve važne točke u gradu i odveli nas u Centar za mlade udruge Impress gdje smo imali prvi sastanak.

Same aktivnosti su se održavale na nekoliko lokacija, imali smo dvije dvorane u sklopu objekta te smo aktivno koristili i resurse Centra za mlade što mi se izuzetno svidjelo jer smo imali hrpu dostupnih resursa i odličan prostor za rad.

Drugi dan treninga tim udruge Impress nas je odveo na ERASMUS+ welcome party u grad gdje smo ujedno odradili i PUB KVIZ s brojnim gostima i ujedno predstavili naš projekt, ERASMUS+ program. Ovakav pristup mi se izuzetno svidio s obzirom kako smo se svi bolje upoznali u neformalnom dijelu i povezali kao skupina.

Dnevne radionice su bile izuzetno zanimljive i stekli smo nove kompetencije kako biti trener i kako voditi treninge. S obzirom na različite pozadine sudionika uz samu temu još smo više produbili znanje o multikulturalnosti.

Za mene i hrvatski tim ovo je bilo fantastično iskustvo u kojem smo vidjeli na kojoj smo razini, detektirali svoje slabije strane i dobili informacije kako ih unaprijediti i okrenuti na svoje jake strane. Treneri su nam prenijeli puno iskustva od kojih bi posebno istaknuo konflikt management, koordinaciju sudionika, te smatram kako će mi znanja i iskustva pomoći ne samo u projektima već i u svakodnevnom životu.

Post Author: Toni Sučić