Pandemija – ograničenje ili prilika za širenje usluga?

PROJEKT: „AKTIVNI ZA POSAO“ – SAVJETODAVNA POMOĆ MLADIM NEZAPOSLENIM OSOBAMA U RIZIKU OD SOCIJALNE ISKLJUČENOSTI

U sklopu projekta „AKTIVNI ZA POSAO – savjetodavna pomoć mladim nezaposlenim osobama u riziku od socijalne isključenosti“ kojeg provodi Institut za stručno usavršavanje mladih otvoreno je savjetovalište sa svrhom pružanja podrške mladima u situaciji nezaposlenosti. Korisnici kroz savjetovalište imaju na raspolaganju besplatne usluge individualnog savjetovanja bilo u području psihosocijalne tematike, bilo usmjereno na samozapošljavanje, a pružaju ih stručnjaci različitih profila i  iskustva u određenom području.

 

Photo by Mira Kireeva on Unsplash

Projektom je zamišljeno da se usluga pruža uživo u prostorijama Instituta. Pandemija i epidemiološke mjere koje su stupile na snagu su prisilile organizatora da promijeni plan i prilagodi oblik izvođenja aktivnosti.

  • Prvotno smo odgađali aktivnosti u nadi da će mjere popustiti, no s vremenom smo se morali prilagoditi. Moramo priznati da je u početku postojao otpor prema online izvođenju i radionica i savjetovanja, ali vrlo brzo se kristalizirala glavna prednost te novine. Naime, shvatili smo da su time naše usluge postale dostupnije mladima iz različitih dijelova Hrvatske. – ističu iz Instituta.

Činjenica je da geografski položaj često utječe na dostupnost određenih usluga i da je njihova raširenost u ruralnim mjestima manja. Pandemija je u svijet projekata, usluga i aktivnosti unijela nove mogućnosti. Paradoksalno, upravo zbog ograničenja stvorile su se prilike za razvoj i širenje.

Institut za stručno usavršavanje mladih u sklopu trogodišnjeg programa za razdoblje 2020. – 2023. godine „Razvoj i širenje mreže socijalnih usluga koje pružaju udruge“, a uz financijsku potporu Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike te partnere Hrvatski zavod za zapošljavanje, Udrugu „Impress“ i Centar za razvoj mladih, provodi projekt „AKTIVNI ZA POSAO – savjetodavna pomoć mladim nezaposlenim osobama u riziku od socijalne isključenosti“. Projekt za cilj ima pomoć mladim nezaposlenim osobama u riziku od socijalne isključenosti s glavnim ciljem ublažavanja nepovoljnih gospodarskih posljedica uzrokovanih pandemijom virusa COVID-19. Osim toga, programom raznovrsnih usluga i aktivnosti nastoji osvijestiti zajednicu o problemu nezaposlenosti, jačati kompetencije mladih nezaposlenih osoba i podizati razinu njihove informiranosti.

Projektom „AKTIVNI ZA POSAO“ se nastoji mlade nezaposlene osobe osnažiti i ohrabriti te opremiti potrebnim vještinama kako bi bili konkurentni na tržištu i spremni na izlazak na njega. Institut za stručno usavršavanje mladih poziva sve mlade nezaposlene osobe da se jave i već sada počnu aktivno ulagati u svoju budućnost.

Svi zainteresirani mogu se javiti putem e-mail adrese info@isum.hr te zakazati svoj termin, a na Facebook stranici Instituta za stručno usavršavanje mladih mogu pratiti obavijesti o budućim aktivnostima.

Post Author: Matea Ružić