Plesnjak u Impressu

Draga rasplesana ekipo Daruvara, pozivamo vas u petak 29.4.2022. na plesnjak koji će se održati u prostorijama Udruge Impress od 17 sati. U društvu voditelja volontera Stefana, Svjetski dan plesa proslavit ćemo uz zabavu, grickalice, sokove, karaoke i plesne zadatke, igre i izazove.

„Ples je model prema kojem je satkan čovjekov život“

Tako barem kažu filozofi najstarijih civilizacija. Naime, ples je kao praizvor nadahnuća i umjetnosti u čovjeku označavao čovjekovo pleme, a prema načinu plesanja prepoznavalo se koje društvene običaje obilježava. Ples je kao dio čovjekove religije dobio veliku važnost u njegovu životu, bio je poput molitve i obožavanja božanstva.

Danas se poteže jedno drugo pitanje – je li ples sport ili umjetnost?
Definiran je kao pokret tijela u ritmu glazbe i svrha mu je izraziti ideju ili emocije. To je umjetnost koja leži u svima nama i pritom ne moramo znati neke posebne korake ili biti potpuno u ritmu kako bi pomeli plesni podij. Dovoljno se opustiti i predati vlastitim nogama. Njime jačamo kosti i mišiće, razvijamo kreativne i fizičke vještine, smanjujemo razinu stresa i poboljšavamo relaksaciju. Vrlo zanimljiv odgovor na to pitanje dao je hrvatski plesač, Marko Mrkić. Naime, plesove u paru definirao je kao stopostotne sportske plesove, no balet i umjetničko klizanje izdvojio je kao plesne umjetnosti. Nije bitno brže, jače, više. Sve je upakirano u estetiku i očaravajuće je jer ima stranu ljepote.

„Ples je estetski sport.“
IZVOR: Grizli Office Podcast #29; Marko Mrkić

Razlikujemo dvoranske plesove, hip – hop i funk plesove, moderne, profesionalne, latinske, afroameričke i tradicionalne jazz plesove. Dvoranski su se plesovi pojavili prvu put u Italiji ranih renesansnih godina i, naravno, najpopularniji bio je valcer. U bečkom valceru prvi je put prikazana poza stiskavac, tango je potekao iz Argentine, a rumba je kubanski ples kreiran 1930–ih godina koji je fokusiran na senzualne pokrete kukova plesača. Neki od latinskih plesova su salsa, flamenco, lambada, polka, jive, country, narodni plesovi… Definitivno jedna od atraktivnijih skupina plesova su afroamerički i tradicionalni jazz plesovi – charleston, swing, boogie – woogie, step i moonwalk samo su neki od njih. Popularnost moonwalk plesa, koji se proslavio izvedbom Michaela Jacksona 1983. godine, nije nadmašio niti jedan plesni pokret, stoga evo prvog izazova.
Ovaj nam petak pokaži što znaš i počisti podij. Mi te čekamo!


Impress vas poziva da im se pridružite i postanete dio njihove priče. Novosti možete pratiti i putem Facebook ili Instagram stranice udruge.

Kuća Mogućnosti projekt je kojeg provodi udruga Impress s partnerima: Centrom za razvoj osobnih kompetencija i zaštitu ljudskih prava i Gradom Daruvarom. Ukupan iznos projekta je 1.986.166,00 kn. Europska unija je u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali iz Europskog socijalnog fonda sufinancirala iznos od 1.688.241,10 kn, dok je Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske sufinancirao 297.924,90 kn.
Sadržaj članka isključiva je odgovornost udruge Impress.

Post Author: Matea Ružić