Posjet ESC volontera Romskog nacionalnog vijeća udruzi Impress

Udrugu Impress u Daruvaru su posjetili ESC volonteri iz Rusije, Francuske, Turske i Španjolske koji volontiraju u Romskom nacionalnom vijeću na projektu EUROMIJA. Grupu volontera predvodio je David D. Orlović, jedan od osnivača i izvršni direktor Romskog nacionalnog vijeća.

 

Ciljevi EUROMIJE su podržavanje uključivanja Roma u Hrvatsku te podizanje svijesti u društvu i podrška osnaživanju romske zajednice.  U sklopu projekta se pišu i prevode članci vezani uz romsku zajednicu u raznim europskim državama, provode se radionice i edukacije u školama, udrugama i drugim institucijama te se, kroz organiziranje aktivnosti usmjerenih prema široj javnosti, želi podići svjesnost o pravima manjina, nejednakosti, različitosti i drugim povezanim temama.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na interaktivnoj edukativnoj radionici su sudjelovali lokalni volonteri te zaposlenici udruge Impress. Nakon upoznavanja i predstavljanja područja djelovanja i rada obiju organizacija se, kroz kratki upitnik, ispitala upoznatost s romskom kulturom. Kroz upitnik se podigla svijest i razina znanja o samim Romima, njihovoj povijesti, kulturi i vrijednostima te o problemima i predrasudama s kojima se susreću. Postavilo se goruće pitanje o (ne)postojanju granice između slobode govora i govora mržnje te je svatko imao priliku iznijeti svoje mišljenje i zaključak.

Post Author: Klara Orban