Reci NE nasilju na internetu!

Sve veći problem o kojem se mnogo ne govori je nasilno ponašanje među djecom i mladima na internetu. Velika većina djece već od vrlo rane dobi ima svoje mobitele kojima mogu pristupati internetu i međusobno se dopisivati. Nasilne scene i prijetnje tako sve češće sele na internet gdje nasilnici uspješno mogu sakriti svoj identitet. Ono što zabrinjava jest činjenica da se takav oblik nasilja teško kontrolira i jako ga je teško spriječiti, a na mlade nerijetko ostavlja velike posljedice.

 

Pod elektroničkim nasiljem (engl. cyberbullying) podrazumijevamo svaku komunikacijsku aktivnost putem interneta (kroz uporabu e-mailova, web-stranica, blogova i sl.), videa ili mobilnih telefona, koja služi kako bi se nekoga ponizilo, zadirkivalo, prijetilo mu se ili ga se teroriziralo na neki drugi način.

 

Centar za razvoj osobnih kompetencija i zaštitu ljudskih prava provodi već četvrtu godinu za redom projekt Esc (Escape) za sigurnost vol. 4“, koji se provodi uz financijsku podršku Grada Zagreba. Glavni cilj ovog projekta je djelovati preventivno prema elektroničkom nasilju koji se događa nad i među mladima, utjecati na smanjene cyberbullinga te kroz edukativna predavanja i jaku informativnu kampanju utjecati na smanjenje elektroničkog nasilja.

U sklopu edukativnih predavanja mladima se govori o temama poput: koje sve opasnosti postoje na internetu, kako zaštititi svoju privatnost, kakvo ponašanje je nepoželjno na internetu te uloga njihovih roditelja u cijelom tom procesu.

 

Ciljna skupina projekta su djeca osnovnoškolskog uzrasta jer u toj dobi utjecaj vršnjaka je snažniji od utjecaja roditelja na njih. Kroz radionice će proći 40-ero djece te naučiti o opasnostima koje se nalaze na internetu, o sigurnijem i odgovornijem ponašanju na internetu.

Edukativna predavanja biti će podijeljena u više ciklusa i to:

 

  1. Opasnosti na internetu
  2. Kako se pravilno ponašati na internetu
  3. Kako zaštititi svoju privatnost na internetu
  4. Uloga roditelja u zaštiti djeteta

 

Edukativnim predavanjima osnovnoškolcima će se dati sve informacije koje će im biti potrebne kako bi se na  ispravan i odgovoran način koristili internetom te kako bi znali prepoznati i pravovremeno reagirati na prijetnje i nasilje.

Post Author: Dubravko Šopar