Škrlec predao Gimnaziji Karlovac plaketu Škola-ambasador Europskog parlamenta

skola
skola

Gimnazija Karlovac jedna je od 14 škola u Hrvatskoj koja je prošle godine pozvana da se uključi u program “Škola ambasador Europskog parlamenta“, a nakon što je uspješno ispunila sve kriterije i u lipnju ove godine stekla status “škole ambasadora“, europarlamentarac Davor Škrlec u petak je na prigodnoj svečanosti predao Gimnaziji plaketu „Škola ambasador” Europskog parlamenta.

Uz ravnateljicu Gimnazije Snježanu Štranjgar, koja je plaketu preuzela u ime škole, hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Škrlec je plaketu uručio i profesorici engleskog jezika Jeleni Despot kao senioru-ambasadoru i još 20 juniora-ambasadora koji su pod njenim vodstvom sudjelovali u tom EU projektu.

Juniori-ambasadori Europskog parlamenta, kazala je Jelena Despot, na satovima razrednika tijekom školske godine educirali su ostale učenike u svojim razredima o tome što EU znači za njih, o tome kakav je život u EU-u i sve osnovno što se i u sklopu građanskog odgoja treba znati o EU-u. Prošlog tjedna Davor Škrlec organizirao je za profesoricu Jelenu Despot i deset njenih juniora-ambasadora posjet Europskom parlamentu u Strasbourgu.

“Bez obzira na stavove učenika o EU-u, što više o EU-u znamo, više ćemo je moći iskoristiti njene i svoje potencijale. Imamo šest prezentacija kroz šest modula: povijest Europske unije, Ja i EU, Moj glas u EU-u, O instituciji EU-a i Načini funicioniranja EU”, kazala je Jelena Despot.

Uz to što su karlovački gimnazijalci pokazali izvanredno znanje i motiviranost za prepoznavanje vrijednosti rada europskih institucija, drugi jak motiv svog dolaska radi uručenja plaketa „škola ambasador“ Europskog parlamenta Škrlec je povezao s imenom i značajem Nikole Tesle kao učenika karlovačke Gimnazije.

“Kao elektrotehničar i energetičar imam još poseban senzibilitet za ovaj moj osobni dolazak da učenicima uručim ove plakete. Budućnost je na mladima, i koliko će Hrvatska biti uspješna u budućnosti kao članica EU-a ovisit će upravo o njima i o tome koliko će oni prepoznati potencijal EU-a kao građani i kao profesionalci u svojim karijerama”, kazao je Škrlec.

Europska unija je proces, dodao je Škrlec, koji se stalno mijenja i koji želi građane integrirati u što više procesa donošenja odluka. U tom kontekstu nastoji se u sve članice EU-a prenijeti praksa što tješnje konzultacije s javnošću u vezi odluka koje se donose, a koje se tiču upravo te javnosti. Trogodišnji status “škole-ambasadora“ provodit će svojim instrumentima Ured Europskog parlamenta koji je i pokrenuo projekt „škola-ambasador“.

Post Author: Dubravko Šopar