STEAM radionice u Kući Mogućnosti

Kako Impress na već znan visoko standardan način prati interese naših mladih, unapređuje ih, gura naprijed i podupire u svemu što rade, tako im ni ovog puta nije promaknula HIT tema – STEAM radionice koju je udruga odlučila uključiti u svoj projekt.

STEAM je akronim za Science (znanost), Technology (tehnologija), Engineering (inženjerstvo), Arts (umjetnost), Mathematics (matematika). To je suvremen međudisciplinski pristup istraživanju i inovacijama kojeg se predstavlja u školama i udrugama. Cilj je upoznati djecu s gradivom i načinom rada kakvog posjeduju obuhvaćene isprepletene discipline te stvoriti buduće umjetnike – znanstvenike.

Za temeljito i ispravno obrazovanje potrebno je dugoročno razmišljanje i kvalitetna priprema mladih za ono što ih čeka. Pravi je način upoznavanje sa STEAM zanimanjima. Rezultati nekih istraživanja pokazuju kako se prevelikim fokusom na STEM umanjila zainteresiranost za umjetnost i prisustvo kreativnosti kod djece, a u poslovnom svijetu ponestaje inovativnosti. Stoga je novim A (arts) dodatkom odlučeno kako će se u središte pozornosti ponovno uvesti, do sad zakinuta, umjetnost te da će se prirodno nadarenim umjetnicima (ples, glazba, slikarstvo, kiparstvo, gluma…) pružiti jednaka prilika za uspjeh kao i čistim STEMovcima.

Impress je, imajući sve to na umu, u sklopu programa organizacija slobodnog vremena, u Daruvaru organizirao STEAM radionice na kojima se rukuje s dva RoboMastera S1 (DJI). To je obrazovni robot koji mijenja način igranja i koji je napravljen da otključa potencijal svakog učenika. Inspiriran DJIjevim godišnjim natjecanjem RoboMaster robotike, S1 korisnicima pruža dubinsko razumijevanje znanosti, matematike, fizike, programiranja i sl. kroz zadivljujuće načine igranja i inteligentnih značajka o kojima više možete pogledati ovdje. Na prvoj se radionici slagao prvi robot, a na sljedećoj će se sudionici baviti programiranjem robota i poligonskim upravljanjem. Djeca su se prilikom slaganja koje iziskuje pažnju, strpljenje i koncentraciju izuzetno zabavila i jedva čekaju sljedeću radionicu.

Impress poziva sve zainteresirane da im se pridruže na sljedećoj radionici koja će biti održana u srijedu, 26.1.2022.g. s početkom u 14:00 sati. Osim toga, obavijesti o novim aktivnostima pratite na njihovim društvenim mrežama (Facebook ili Instagram).

 

Kuća Mogućnosti projekt je kojeg provodi udruga Impress s partnerima Centrom za razvoj osobnih kompetencija i zaštitu ljudskih prava i Gradom Daruvarom. Ukupan iznos projekta je 1.986.166,00 kn. Europska unija je u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali iz Europskog socijalnog fonda sufinancirala iznos od 1.688.241,10 kn.

 

Post Author: Matea Ružić