Što je ESC?

European Solidarity Corps, odnosno Europske snage solidarnosti okupljaju mlade kako bi izgradili uključiviju zajednicu te pružili podršku ranjivim osobama i odgovorili na društvene izazove. Mladima koji žele pomagati, učiti i razvijati se, nude inspirativno i osnažujuće iskustvo.

 

Načela Europskih snaga solidarnosti

Sudionici Europskih snaga solidarnosti imaju ideje, uvjerenja i očekivanja. Organizacije koje sudjeluju na ESC projektima moraju voditi računa o tim potrebama jer su kao domaćini odgovorni za osiguravanje okruženja u kojem se osjeća poštovanje i povjerenje.

Istovremeno, organizacije koje sudjeluju u inicijativi, ulažu mnogo vremena, energije i resursa kako bi realizirale visokokvalitetnu aktivnost; stoga bi trebale očekivati da sudionici Europskih snaga solidarnosti pokažu sličnu razinu poštovanja lokalnih zajednica i ljudi koji su izravno uključeni u aktivnosti.

U tim se općim načelima ponašanja uzima u obzir velika raznolikost mogućih sudionika, organizacija i okruženja u kojima bi se aktivnosti mogle provoditi.

 

Tko može sudjelovati i zašto?

U projektima Europskih snaga solidarnosti mogu sudjelovati mlade osobe između 18 i 30 godina koje traže priliku za pružanjem pomoći široj zajednici, u Europi i drugdje u svijetu.

 

Financijska sredstva i potpora Europskih snaga solidarnosti pomaže mladima da se u inozemstvu ili u vlastitoj zemlji uključe u projekte za dobrobit zajednice. Osim toga, samo sudjelovanje je poticajno iskustvo koje jača samopouzdanje i pruža priliku za promjenom nabolje, a istodobno razvija osobne vještine i kompetencije.

 

Što se sve može raditi?

ESC pruža priliku za:

  • volontiranje
  • stažiranje (stažiranje se nudi još ove godine uz financiranje iz proračuna prethodnog programa, ali se u razdoblju 2021. – 2027. obustavlja)
  • zaposlenje (zaposlenje se nudi još ove godine uz financiranje iz proračuna prethodnog programa, ali se u razdoblju 2021. – 2027. obustavlja).
  • lokalne projekte solidarnosti

Navedene aktivnosti mogu biti iz raznih područja – obrazovanja i osposobljavanja, građanstva i demokratskog sudjelovanja, okoliša i zaštite prirode, migracija, kulture i mnogih drugih.

 

Kako funkcionira?

Europske snage solidarnosti organizacijama dodjeljuju bespovratna sredstva na temelju poziva na podnošenje prijedloga.

Mladi koji žele sudjelovati u takvim aktivnostima moraju se registrirati na portalu Europskih snaga solidarnosti. Navedeni portal omogućuje mladima i organizacijama kojima dodjeljuju bespovratna sredstva da se međusobno povežu i provode aktivnosti.

 

Više informacija na: https://europa.eu/youth/solidarity_en

Post Author: Klara Orban