Što je „hate speech“?

Djelatnici i volonteri Udruge Impress ovo su ljeto u periodu od 26. kolovoza do 2. rujna sudjelovali u projektu „Hate is not an option“ koji je održan u Berlinu s ciljem da se suzbije hate speech i netoleriranje skupine ili pojedinca na mreži i izvan nje. Hate speech ili na hrvatskom – govor mržnje – nažalost je sve češći način izražavanja koji je ponajviše prisutan na internetu.

To je uvredljiv ili prijeteći govor/pisanje koje izražava predrasude prema određenoj skupini, osobito na temelju rase, vjere ili seksualne orijentacije. Navikli smo ga prepoznavati u primjerima izravnog korištenja grubih riječi, no on se može izraziti i na vrlo suptilan način tako što se prodaje pod slobodu mišljenja i komentiranja. Divno, zar ne?

Kao posljedice neprekidnog hate speech-a u društvu navode se normalizacija diskriminacije, netolerancije i mržnje stavova i ponašanja te stvaranje klime straha i polarizacije. Kod pojedinca se posljedice izražavaju u obliku anksioznosti, manjka samopoštovanja, osjećaja usamljenosti i izoliranosti, poremećaja spavanja, straha i nesigurnosti. Kad govor mržnje poprimi oblik ponašanja koje je samo po sebi kazneno djelo (zlostavljanje, vrijeđanje ili uznemiravanje), može se nazvati zločinom iz mržnje.

U svrhu preveniranja istog, naši su volonteri i djelatnici u sklopu ovog projekta sudjelovali na treningu, učili nove vještine, provodili zabavne interaktivne radionice, stekli nova znanja i poznanstva te istražili Berlin. Vrijeme su provodili u društvu timova iz Turske, Mađarske, Španjolske, Grčke i Poljske.

Imali su se priliku upoznati i steći osam ključnih kompetencija:

komunikacija na materinjem jeziku, komunikacija na stranim jezicima, matematičke kompetencije i osnovne kompetencije u prirodoslovlju i tehnologiji, digitalna kompetencija, učiti kako učiti, socijalna i građanska kompetencija, inicijativnost i poduzetništvo te kultura svijesti i izražavanje.

Bitno je bilo osvijestiti potrebu o podržavanju obrazovnih aktivnosti o ljudskim pravima za djelovanje protiv govora mržnje i rizičnost koju predstavlja za demokraciju i dobrobit mladih. Na projektu se razgovaralo o razvitku i širenju alata i mehanizama koji bi služili za prijavljivanje govora mržnje (bio on internetskog ili nacionalnog podrijetla). Uz to, nastoji se privući nacionalne i europske partnere za sprječavanje govora mržnje, promicati medijsku pismenost i digitalno građanstvo te podržati sudjelovanje mladih u upravljanju internetom.

Nakon dolaska iz Berlina, naš tim ljudi potvrdio nam je kako će im nova poznanstva i stečene kompetencije uvelike doprinijeti u budućim projektima.

  • „Zahvaljujući Impress aktivnostima imam mogućnost napredovati, stjecati nove kompetencije i iskustva koja mogu primjenjivati u svom daljnjem radu, upoznavati ljude iz različitih dijelova svijeta te također učiti o njihovom jeziku i kulturi. Smatram da su ovakve vrste projekata s Impressom izrazito bitne za svakog pojedinca te da se svatko barem jednom u životu treba okušati u njima, jer osim što se uči timskom radu i stječu nova znanja i vještine, imate priliku istraživati svijet i upoznati vlastitog sebe.“ – lijepo je zaključila i zahvalila Impressu djelatnica Bojana Vekić.

Inspirirani projektom „Hate is not an option“, zaposlenici i volonteri odlučili su u Udruzi u sklopu projekta Kuća Mogućnosti organizirati radionicu na temu Što je hate speech?. Tijekom nje će podijeliti iskustvo i prenijeti novostečeno znanje i vještine na sudionike i tako isto pokušati širiti i na članove zajednice Daruvara. S veseljem vas pozivamo da nam se pridružite na radionici 10. rujna  od 14 do 15 sati na adresi Ivana Zajca 3.

Kuća Mogućnosti projekt je kojeg provodi udruga Impress s partnerima Centrom za razvoj osobnih kompetencija i zaštitu ljudskih prava i Gradom Daruvarom. Ukupan iznos projekta je 1.986.166,00 kn. Europska unija je u okviru operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali iz Europskog socijalnog fonda sufinancirala iznos od 1.688.241,10 kn.

 

Post Author: Matea Ružić