Što nam to, zapravo, nedostaje?

Ma, ja bih to drugačije!

Gornja izjava, ili varijacija na temu iste, često se može čuti sjedeći na kavi u kafićima diljem Lijepe Naše. Većina nas sklona je misliti da bismo neke stvari napravili drugačije, neupitno bolje od onih koji imaju mogućnost djelovanja.

To što rade je loše, nepotrebno, potencijalno dobro, ali loše realizirano… Najbolji smo u kritiziranju. Sjedeći na kavi. Pitam se što bismo napravili kad bismo mi bili ti koji imaju mogućnost djelovanja?

Što ako Vam kažem da ju upravo Vi i imate? Kako?

Ukoliko ste student, roditelj, predstavnik građana, gospodarstvenik (nešto od navedenog gotovo sigurno jeste!), pozivamo Vas na sudjelovanje u fokus grupama kako bismo zajedno kreirali programe i prilagodili prostore u javnom vlasništvu stvarnim potrebama zajednice.

Društveni centri javni su prostori koji omogućavaju rasprave i sudjelovanje građana u procesima odlučivanja, definiranja problema i pitanja važnih za lokalnu zajednicu. Oni mogu biti katalizator razvoja građanstva i građanskih kompetencija, a nas zanima – što Vam od njih nedostaje? Koje su Vaše nezadovoljene potrebe u zajednici, što Vas zanima, u čemu biste od aktivnosti unutar zajednice sudjelovali i na koji način biste se željeli uključiti.

Odlučili smo ovim pitanjem se pozabaviti kroz fokus grupe. One nam omogućuju da kroz razgovor ispitamo grupu demografski sličnih ljudi okupljenih da bi izrazili svoja mišljenja i ideje o, u ovom slučaju, prostorima u javnom vlasništvu. Grupe će biti vođene od strane moderatora, a na Vama je samo da se prijavite i kažete nam što to Vama nedostaje! Na taj način iskoristit ćete svoju mogućnost djelovanja – svoje ćete ideje podijeliti s drugima te svima omogućiti sadržaj koji smatrate zanimljivim i potrebnim unutar Vaše lokalne zajednice.

Pozive na sudjelovanje možete pratiti na Facebook ili Instagram stranici Udruge Impress. Fokus grupe održavaju se uživo ili online kroz projekt Kuća mogućnosti i namijenjene su stanovnicima Bjelovarsko-bilogorske županije. Prva će se održati već ovaj ponedjeljak 31.1.2022.g., a za buduće pratite obavijesti!

Kuća Mogućnosti projekt je kojeg provodi udruga Impress s partnerima: Centrom za razvoj osobnih kompetencija i zaštitu ljudskih prava i Gradom Daruvarom. Ukupan iznos projekta je 1.986.166,00 kn. Europska unija je u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali iz Europskog socijalnog fonda sufinancirala iznos od 1.688.241,10 kn.

Sadržaj članka isključiva je odgovornost udruge Impress.

 

Autorica članka: MARTINA DORIĆ, volonterka

Post Author: Matea Ružić