Tomislav Milić pokrenuo online učenje: Naučite svirati glasovir i to potpuno besplatno!

Tomislav Milić pokrenuo online učenje

Naučite svirati glasovir i to potpuno besplatno!/

 

„Svoje znanje želim podijeliti s ostalim zaljubljenicima u glazbu“

 

Klavijatura ima 88 tipaka ukupno i one su u bojama crna i bijela:  36 crnih tipaka i 52 bijelih tipaka.  To je lako za uočiti, zar ne?  No koliko je lako i je li uopće lako svirati? Već je odavno prepoznato da glazba ima veliku moć i djeluje terapeutski, a to uključuje slušanje ili aktivno stvaranje glazbe.

 

Glazba utječe na koncentraciju, smanjenje tjeskobe,  smanjenje boli, a postoje i istraživanja koja upućuju na utjecaj glazbe na intelektualni i osobni razvoj. Glazba može vrlo snažno utjecati na naše osjećaje, raspoloženje i ponašanje. Osim što utječe na našu fiziologiju, pokret, raspoloženje i ponašanje, glazba je izvor intelektualne stimulacije. Učenje sviranja nekog instrumenta ili pjevanja, komponiranja, improviziranje i izvođenje pružaju intelektualni poticaj i izazov.

 

U redu, sada znamo zašto je to važno no kako da pak naučimo svirati neki instrument kada moramo biti kod kuće?

 

Ne morate nigdje ići jer upravo u naše kuće glazbu nam donosi online Tomislav Milić, akademski muzičar i profesor klavira. Izrazito je važno da pratimo upute Nacionalnog stožera civilne zaštite tijekom pandemije te ostanemo kod kuće jer sada, više nego ikada, možemo spasiti ljudske živote. U našem ostanku kod kuće, možemo kreativno koristiti vrijeme! Gdje i kako?

 

Možete se besplatno preplatiti i pratiti youtube  kanal Tomislava Milića, akademskog muzičara i profesora klavira koji je do sada održao preko 10.000 satova klavira, no prvi puta za vas iste priprema i online. Ovdje možete za sada pronaći:  kako naučiti svirati klavir, pravilno sjedenje za klavirom, postava ruku i formiranje šake, uvod u nastavu klavira, opis klavijature, učenje solmizacije, abecede, naziva tonova, kako u nekoliko jednostavnih etapa uvježbati C-dur zajedno te brojne druge tematske videe koji se konstantno dopunjuju.

 

No, dopustite nam da ukratko predstavimo profesora klavira koji je upravo svima vama na kreativan način omogućio konstruktivno korištenje dana pred nama!

Tomislav Milić rođen je u glazbenoj obitelji, sa 6 i pol godina je započeo učiti klavir kod nastavnice Dunje Lešić u rodnom gradu, a zatim nastavio kod prof. Romane Vuksan. U trećem razredu srednje škole preselio se u Zagreb i nastavio školovanje u Glazbenoj školi „Vatroslav Lisinski“, u klasi prof. Ivanke Kordić koja ga je spremala za prijamni ispit na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, koju je upisao 2002. godine.

Diplomirao je 2007.godine u klasi prof. Jakše Zlatara, te stekao zvanje „Akademski muzičar i profesor klavira“.

Tijekom školovanja sudjelovao je na mnogim državnim natjecanjima kao solist i u disciplini glasovirski duo: Varaždin 1995., Sisak 1997., Dubrovnik 1999. (kao solist) te Zadar 1997. (glasovirski duo) , te osvajao visoke nagrade.

  1. i 2002. je sudjelovao na natjecanju Zlatko Grgošević u Sesvetama, a 2002. osvaja nagradu za najbolje izvedenu skladbu hrvatskog autora u svojoj kategoriji. Godine 1999. sudjelovao je na natjecanju EPTA u Osijeku.

Pohađao je nekoliko seminara, te snimao za HRT u više navrata u emisijama “Dobro jutro Hrvatska, “Zvučnjak“, „Hrvatska uživo“ i „Majstori svirači“. Imao je nekoliko solističkih koncerata diljem Hrvatske te desetak  uspješnih koncerata sa Bjelovarskim triom, a sa bratom Vedranom je također održao više koncerata diljem Hrvatske.

Korepetirao je mnoge zborove i surađivao s mnogim glazbenicima, a svirao je i u rock

bandu „Mission impossible“. Tijekom studiranja je bio stipendist Bjelovarsko-bilogorske županije.

Od 2006. živi i radi u Daruvaru kao profesor klavira i korepetitor u Glazbenoj školi Brune Bjelinskog Daruvar. Sa svojim učenicima bio je na mnogim natjecanjima, državnim i međunarodnim, prijamnim ispitima za Muzičku akademiju, kao mentor i korepetitor. Glazbena škola Brune Bjelinskog Daruvar pod palicom ravnateljice Vande Cegledi svake godine broji mnoge uspjehe na raznim natjecanjima, kako na državnim tako i međunarodnim.

 

Za Vas smo, profesoru klavira Tomislavu Miliću, postavili i nekoliko pitanja:

 

ICM: Uz klasičnu glazbu, imate li još neke interese?

 

Tomislav: Osim klasične glazbe, bavim se i zabavnom glazbom, sviram u kvartetu „Swing time kvartet Daruvar“ te sa Josipom Martinovićem pod nazivom „Boogie Woogie Combo“ (rock and roll). No moj najveći interes su moje dvoje male djece: sin Josip (8 mjeseci) i kćer Leona (6 godina) na koje sam izrazito ponosan. Zajedno sa kćeri Leonom treniram karate u daruvarskom klubu „Slavko Krivski- Termal“ (mlađa i starija grupa) što bih preporučio definitivno svima radi kondicije, druženja i zdravlja.

 

ICM: Kako ste, i zašto, došli na ideju online učenja sviranja glasovira?

 

Tomislav: S obzirom na situaciju u svijetu oko Covida 19 zalažem se za parolu „Ostani doma“. Upravo radi propisanih mjera vezanih za važnost provođenja vremena kod kućesa svrhom smanjenja širenja korona virusa, došao sam na ideju da svoje znanje o sviranju klavira podijelim sa ostalim zaljubljenicima u glazbu općenito i sviranje klavira. Budući da je trenutno nastava online, suočavam se s novim izazovima koji su došli nenadano kao i cjelokupna situacija. U 14 godina koliko radim u glazbenoj školi, održao sam preko 10.000 satova klavira, a niti jedan do sada nisam snimio.  U ovoj situaciji  sam shvatio koje su prednosti moderne tehnologije, snimanja satova, rada od doma i online nastave. Snimljeni sat se može više puta preslušati, pregledati te podijeliti sa milijunima ljudi.

 

ICM: Što još možemo očekivati na vašem kanalu?

 

Volio bih da, upravo ovi videi koriste i široj publici izvan granica RH. Upravo zato sam u potrazi za nekim tko bi preveo ove videe na engleski. Uskoro planiram uvesti i satove o zabavnoj glazbi, rock glazbi, filmskoj, itd. tako da se svi zainteresirani iz vlastitog doma mogu zabaviti preko besplatnih lekcija koje im pružaju mogućnost sviranja od osnova, pa sve do najvišeg nivoa.

 

 

Mi se zahvaljujemo profesoru klavira Tomislavu Miliću na razgovoru, te dok nam profesor već priprema slijedeći sat glazbe, mi vas pozivamo još jednom da se besplatno pretplatite i pratite kanal.

 

Sviđa vam se ova aktivnost i možda želite pomoći, doprinijeti ovim važnim edukativnim online sadržajima, iskoristiti pozitivno vrijeme i volontirati dok ste kod kuće?

 

Priključite se u ovu inicijativu i volontirajte, pomozite da ovaj sadržaj dođe do što je mogućeg većeg broja mladih i izvan granica Republike Hrvatske. Volonterski centar Mogućnosti za Vas je otvorio volontersku poziciju kroz koju možete doprinijeti ovoj pozitivnoj akciji prevođenjem sadržaja na engleski jezik. Potrebno je imati znanje engleskog jezika u govoru i pismu te osnovne računalne vještine. Po završetku volonterskog angažmana, izdaje se Potvrda o volontiranju, a za volontiranje se možete se prijaviti na slijedećem linku http://bit.ly/2qcwLRN

Lijep pozdrav svima i „Ostanite doma“. 🙂

Post Author: Tanja Herceg