U BBŽ 6 škola mijenja način rada, 1 škola primjenjuje hibridni model održavanja nastave

Većina škola, a zahvaljujući sustavnom ulaganju u županijske škole, na nastavu će ići u jednoj smjeni, dok 4 Osnovne škole mijenjaju način rada i prelaze na dvosmjenski rad i to škola u Novoj Rači, Osnovna škola Čazma, Vladimira Nazora u Daruvaru i Osnovna škola u Grubišnom Polju.

Na dvosmjenski rad prelaze i 2 srednje škole, a riječ je o Gimnaziji Daruvar te Glazbenoj školi Brune Bjelinskog u Daruvaru, dok će Obrtnička škola Bjelovar i dalje raditi u jednoj smjeni, ali će nastavu održavati po hibridnom m odelu.

„Čitajući sve preporuke i upute odlučili smo se na djelomičan hibridni model školovanja. Radi se samo o izvedbi praktične nastave s tim da onaj dio praktične nastave koji je vrlo važan i kada učenici stvarno nešto rade će se odvijati u školi, a same pripreme za praktičnu nastavu odvijale bi se online. Razlog tome je što je u našoj radionici veliki broj učenika, a koriste ju učenici Tehničke i  Obrtničke škole Bjelovar. To nije rješenje za stalno, ako se ova epidemiološka situacija donekle smiri, krenut ćemo na izvođenje kompletne nastave u školi. Opće-obrazovni i stručno-teorijski dio izvodit ćemo u školi“, rekao je ravnatelj Obrtničke škole Bjelovar Branko Cvetković.

„Nakon 65 godina, zbog nastale situacije, Gimnazija Daruvar je primorana ići u dvije smjene zbog prostornih uvjeta. Imamo 12 razrednih odjela i 12 učionica od kojih su 3 dislocirane tako da je jedino moguće da održavamo nastavu po A modelu, što nam je prioritet, da 6 razreda ide u dopodnevnu, a 6 u popodnevnu smjenu. Osnivač, Bjelovarsko-bilogorska županija, je izašla ususret sa skraćenjem sata za 5 minuta čime smo onda osigurali da se sva nastava može održati u obje smjene s čime smo jako zadovoljni“, istaknula je ravnateljica Gimnazije Daruvar Romana Herout.

Dakle, od ukupno 36 škola kojima je osnivač Bjelovarsko-bilogorska županija njih 6 mijenja način rada, a 1 će primjenjivati hibridni način održavanja  nastave,  kako bi zadovoljili epidemiološke mjere vezane uz COVID 19.

Izborna nastava prema preporuci Ministarstva znanosti i obrazovanja odvijat će se on-line kao i u cijeloj Republici Hrvatskoj. Školski sat skratit će se za 5 minuta, odnosno trajat će 40 minuta u svim županijskim  školama kako bi se stekli preduvjeti za detaljnu dezinfekciju školskih prostorija.

„Proučavajući naputke i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i ministarstva donijeli smo odluku da nastavljamo model A, nastava u jednoj smjeni, kao što smo radili i do sada. Razlog je taj što naš osnivač, Bjelovarsko-bilogorska županija, unazad nekoliko godina ulaže u školstvo tako da smo mi dobili dobre materijalne i prostorne uvjete i možemo u njima zadovoljiti sve ono što je propisano. Poštivat ćemo sve mjere i nadamo se da će sve proteći kako treba“, izjavila je ravnateljica OŠ Štefanje Vesna Pavlinec-Kolarić.

Bjelovarsko-bilogorska županija osigurat će 4 platnene maske za svakog učenika, ali i djelatnike škola. Riječ je o ukupno 49 284 zaštitne maske, a dio šivaju zaposlenici županijske Ustanove Suvenir Arbor.

Naime, na prijedlog župana Damira Bajsa županijski Stožer civilne zaštite donio je Odluku da Bjelovarsko-bilogorska županija preuzme na sebe nabavku potrebnih maski za učenike, ali i nastavnike. Uz to Županija će pokriti troškove vezane uz dezinfekcijska sredstva u našim školama.

Također, uslijed promjene načina rada u školama povećava se i broj potrebnih linija za prijevoz učenika što iziskuje i dodatne troškove i trenutno se vrše razgovori s ugovorenim prijevoznikom o ekonomičnosti i mogućem načinu prijevoza učenika u škole.

Prilagodba škola uslijed COVIDA 19 u Bjelovarsko-bilogorskoj županija puno je lakša za razliku od nekih drugih sredina, jer posljednjih godina uložena su značajna sredstva u obnovu naših škola. Samo pred ovu školsku godinu 12 školskih objekata obnovljeno je od temelja do krova, a ako tome pridodamo škole obnovljene ranijih godina dolazimo do brojke od 24 obnovljene škole.

Zdravstvena sigurnost učenika i zaposlenika škole glavni je prioritet stoga će i Stožer civilne zaštite Bjelovarsko-bilogorske županije posebnu pozornost posvetiti praćenju epidemiološke

situacije i sukladno zahtjevima ravnateljstava naših škola donositi potrebne odluke.

„U nadolazeću školsku godinu krećemo s 12 škola koje su ili dograđene ili su bile u energetskoj obnovi. Gotovo 40% naših učenika osnovnih škola kreće u takve objekte. To nam je omogućilo i više prostora i bolje uvjete tako da se ulaganje u školstvo pokazuje opravdanim. Bitno je to našim učenicima, njihovim roditeljima, a tu je i preko 2000 zaposlenika škola. Županija će preuzeti obveze vezane uz nabavu zaštitnih maski. Siguran sam da sve što je moguće je i napravljeno. Kada govorimo o prijevozu učenika, uvjeti koji su dani su dosta rigorozni. Čazmatrans, kao naš glavni autoprijevoznik, trebao bi s drugim autoprijevoznikom preuzeti početak rada s početkom školske godine. Mi očekujemo da to i krene. Dopunske linije će krenuti posebice u tih 6 škola koje idu u dvije smjene i moraju imati više linija, ali i za redovite linije bit će potrebe za pojačanim aktivnostima“, naglasio je župan Damir Bajs.

Post Author: Ronaldo Rovazdi