Upoznajmo se s Autizmom

Autizam ili poremećaj autističnog spektra (ASD) odnosi se na širok raspon stanja koje karakteriziraju izazovi s društvenim vještinama, ponavljajućim ponašanjem, govorom i neverbalnom komunikacijom.

Znamo da ne postoji jedan autizam, već mnogo podtipova, na koje najviše utječe kombinacija genetskih i prirodnih čimbenika. Budući da je autizam poremećaj spektra, svaka osoba s autizmom ima posebne vrline, ali i izazove. Načini na koji, osobe s autizmom uče, razmišljaju i rješavaju probleme, mogu varirati od nadprosječnih do ozbiljnih zahtjevnih.  Nekim osobama s ASD-om može biti potrebna značajna podrška u svakodnevnom životu, dok drugima  treba manje bitna podrška. U nekim slučajevima, žive potpuno samostalno.

 

 

25 činjenica o Autizmu ( koje možda niste znali ).

 1. Žene s poremećajem iz autističnog spektra ostaju nedovoljno proučavana skupina u istraživanjima.
 2. Poremećaj iz autističnog spektra nije degenerativan. Pojedinci s ASD-om mogu se stalno usavršavati. Najvjerojatnije će se poboljšati uz specijalizirane, individualizirane usluge i prilike za uključenje uz podršku.
 3. Medicinska stanja kod poremećaja iz autističnog spektra su česta i mogu uključivati: alergije, astmu, epilepsiju, probavne poremećaje, poremećaje hranjenja, poremećaje spavanja, disfunkciju senzorne integracije, kognitivna oštećenja i druge medicinske poremećaje.
 4. Oko 50 000 osoba s poremećajem iz spektra autizma napustit će srednju školu svake godine u Sjedinjenim Državama. Mnogo medicinskih usluga propisane zakonom, završavaju nakon srednje škole.
 5. Neverbalnost u dobi od 4 godine ne znači da djeca s poremećajem autističnog spektra nikada neće govoriti. Istraživanja pokazuju da će većina naučiti koristiti riječi, a gotovo polovica će naučiti tečno govoriti.
 6. Do trećine osoba s poremećajem iz autističnog spektra također razvija poremećaje napadaja – stopa napadaja kod osoba s ASD-om je 10 puta veća nego u općoj populaciji.
 7. 35% mladih odraslih osoba s poremećajem iz autističnog spektra nakon završetka srednje škole nije imalo posao ili steklo poslijediplomsko obrazovanje.
 8. Djeca i odrasli s poremećajem iz autističnog spektra često se duboko brinu, ali nemaju sposobnost spontanog razvoja empatičnog i društveno povezanog tipičnog ponašanja. Pojedinci s ASD-om često žele društvenu interakciju, ali nemaju sposobnost spontanog razvoja učinkovitih vještina društvene interakcije.
 9. Mnoge osobe s poremećajem iz autističnog spektra uspješno žive i rade, te doprinose dobrobiti lokalnim zajednicama. To će se odviti, kada se tijekom djetetovog obrazovanja pružaju odgovarajuće usluge.
 10. Oko 10% djece s poremećajem iz autističnog spektra također ima neki drugi genetski, neurološki ili metabolički poremećaj.
 11. Ne postoji savezni zahtjev za pružanje usluga podrške u odrasloj dobi. To ostavlja mnoge obitelji da same koriste ove vrste usluga.
 12. Izraz potječe od grčke riječi autos što znači “ja”, autizam doslovno znači “sam”.

 

 1. Roditelji ne mogu biti uzrok poremećaja autističnog spektra. Iako višestruki uzroci ASD-a nisu poznati, poznato je da ponašanje roditelja prije, tijekom i nakon trudnoće ne uzrokuje ASD.
 2. Krajem 1990-ih, dijagnostički naziv se promijenio kako bi izražavao politički korektnije društveno okruženje. Sada je pravi izraz “ljudi s autizmom ili poremećajem iz autističnog spektra”.
 3. Široko se spekulira da su Albert Einstein, Isaac Newton, Andy Warhol i Bill Gates na spektru autizma.
 4. Što se ranije dijagnosticira i liječi poremećaj autističnog spektra, to bolje. Ranom dijagnozom i liječenjem kvaliteta za život djece značajno je poboljšan.
 5. Istraživači i doktori pretpostavljaju da se simptomi poremećaja iz spektra autizma, kod muškaraca i žena mogu razlikovati. Što dovodi do toga, da dijagnoza kod mnogih žena ne bude dijagnosticirana na vrijeme.
 6. Poremećaj iz autističnog spektra sada pogađa 1 od 68 djece. Dječaci imaju gotovo 5 puta veću vjerojatnost za dijagnosticiranje ASD-a od djevojčica.
 7. Ranom dijagnozom i intervencijom trošak cjeloživotne skrbi može se smanjiti za 2/3.
 8. Poremećaj autističnog spektra jedan je od najbrže rastućih razvojnih poremećaja u Sjedinjenim Državama. ASD je češći od raka u djetinjstvu, dijabetesa i AIDS-a zajedno.
 9. Poremećaj autističnog spektra pogađa sve nacionalnosti, sve vjeroispovijesti, sve religije, sve rase i oba spola. Ne razlikuje, niti utječe samo na jednu ili drugu skupinu.
 10. Osobe s poremećajem autističnog spektra mogu biti vrlo kreativne i vrlo lako pronalaze strast i talent za glazbu, kazalište, umjetnost, ples i pjevanje.
 11. Poremećaj iz autističnog spektra je razvojna poteškoća koja se općenito javlja prije 3. godine života
 12. Svako dijete s poremećajem iz autističnog spektra je jedinstvena individua; osobe s ASD-om se međusobno razlikuju kao i svi ljudi. Djeca i odrasli s ASD-om mogu razgovarati ili komunicirati s drugima. Komunikacija može biti verbalna ili neverbalna. Mogu biti vrlo bistri, natprosječne inteligencije.
 13. Trenutno ne postoji medicinsko otkrivanje ili lijek za poremećaj autističnog spektra.

 

Tekst: Marko Mesarek

Post Author: Matea Ružić