Walt Disney

Mislim da svatko na svijetu zna priču o Snjeguljici, Pepeljugi, Maloj sireni i ostalim sličnim bajkama Braće Grimm i opšte poznatog Heinz Christiana Andersena. A moje ime je Stefan i sada Vam pričam o dobro poznatom i čuvenom Walt Disneyu koji je naše djetinjstvo upotpunio do kraja sa svim divnim likovima u kojima se svi možemo pronaći.

Meni lično je Walt Disney uljepšao djetinjstvo, ne samo meni, nego i našim bakama, djedovima, tetkama i našim majkama i očevima.  Sada ću s vama podijeliti par informacija o današnjem junaku ove teme.

Walter Elias “Walt” Disney, je bio američki crtač animiranog filma i producent. Rođen je 5. prosinca 1901. godine u Chikagu. Walter Elias (Walt Disney) je kreirao mnogobrojne junake daleko poznatih filmova u svijetu, a jedan od njih je luckasti Mickey Mouse. Pored njega imamo otkačenu, ujedno jako slatku Minnie Mouse. Walt Disney Company smatra da je rođenje Mickey Mousea 18.11.1928. godine, prošlog stoljeća! Nevjerojatno je to da Mickey i već spomenuta Minnie Mouse  da su postali jedan veliki trend. Njihove karikature možemo vidjeti gotovo na svim današnjim bilježnicama, školskim torbama, igračkama i ostalim stvarima koje djeca pa čak i stariji vole. Što znači da je kreator istih likova napravio čudo. Zato smatram da nikad nismo stari za Disneyeve klasike. Naravno da ću se dotaknuti i ostalih likova koje je Disney kreirao, a to su: Donald Duck, Daisy Duck, Šiljo i naravno njihov vjernni prijatelj, pas Goofy.

 

Sada ću se dotaknuti Disney princeza. Prva ikad napravljena Disney princeza je bila Snjeguljica (Snow White and seven dwarfs). Ovaj fiktivni lik je nastao 1937. godine, originalna bajka je napisana od strane Braće Grimm. Svi znamo kako je tekla priča iza ove bajke i ovog crtanog filma, tako da sve nas ima nade i nadajmo se da ćemo svi pronaći ljubav svog života poput Snjeguljice.

Sljedeća Diznijeva junakinja je svima dobro poznata Pepeljuga (Cinderella). Pepeljuga je također jedna od bajki Braće Grimm. Originalna verzija Pepeljuge je dosta uznemirujuća i potresna ali Walt Disney je prilagodio da to bude jedna jako divna i inspirirajuća bajka za sve djevojčice pa čak  i dječake koji imaju svoj san. Diznijeva priča o Pepeljugi nastaje davne 1950. Godine. U američkoj sinkronizaciji glas joj posuđuje Ilene Woods. Poznate pjesme iz tog crtanog su: “A dream wish your heart makes i svima poznata pjesmica od vilinske kume “Bibbidi, Bobbidie-Boo”. Pepeljuga bi trebala biti primjer svim ljudima koji imaju svoj san. To bi bilo to o djevojci koja je preko noći ostvarila svoj san i  postala slobodna.

Autor teksta: Stefan Jovišić, volonter, BiH

Post Author: Matea Ružić