Vršnjačko nasilje – Intervju Goran Bence

Vršnjačko nasilje.. s ovim pojmom se, nažalost, svakodnevno susrećemo. Većina nas je iskusila neki oblik vršnjačkog nasilja, svjedočila mu ili poznaje nekoga tko je bio zahvaćen ovim oblikom nasilja. Poslušajte intervju s Goranom Benceom, profesorom defektologom.

 

Ova vrsta nasilja je vrlo specifična jer svi drugačije definiramo granice nama prihvatljivog ponašanja stoga su iskustva mladih i djece koji su ga doživjeli različite. Promatraču sa strane možda nešto djeluje kao prijateljsko zadirkivanje – ali osoba koju se zadirkuje to može doživjeti kao nasilje. Upravo iz tog razloga – te subjektivne granice prihvatljivog ponašanja – postoji određena nesigurnost u značenju situacije s kojom smo suočeni, što se pokazalo kao jedna od najvećih prepreka pravovremenog reagiranja. Pravilno procjenjivanje situacije između prijateljskog zadirkivanja i prelaska te granice je prvi korak u procesu donošenja odluke – reagirati ili ne.

Prema stručnjacima, kako bi se neko ponašanje okarakteriziralo kao vršnjačko nasilje nekoliko obilježja mora biti prisutno.

  1. Mora postojati namjera da se drugoj osobi nanese neki oblik štete ili da se druga osoba povrijedi – ovdje se može raditi o fizičkoj ili emocionalnoj šteti, ali i o socijalnoj šteti odnosno izolaciji iz određenog društva.
  2. Neravnopravnost moći – nejednak odnos moći između osoba uključenih u određeno ponašanje na temelju fizičke snage, većeg samopouzdanja, godina ili izgleda.
  3. Ponavlja se periodično i trajno – žrtve žive sa strahom i strepnjom da će se nasilje ponoviti te iz tog razloga žrtve rijetko prijavljuju nasilje što doprinosi njegovom nastavljanju.

Najčešće i najsnažnije posljedice vršnjačkog nasilja su gubitak samopoštovanja, osjećaj manje vrijednosti, prevelika i nerealna samokritičnost te povlačenje od društva. Kod duže izloženosti vršnjačkom nasilju posljedice se mogu i fizički manifestirati kao posljedica stresa, anksioznosti i tjeskobe zbog proživljavanja nasilja – javlja se glavobolja, bolovi u trbuhu ili leđima, vrtoglavica i poteškoće sa spavanjem.

Neki od najčešćih razloga za neprijavljivanje vršnjačkog nasilja su strah – da će im se nasilnik osvetiti, da im nitko neće vjerovati, da će to samo još više pogoršati situaciju – i osjećaj opće bespomoćnosti ili čak i srama jer se nisu uspjeli obraniti sami ili misle da su svojim ponašanjem doprinijeli takvom ponašanju vršnjaka.

Zato je bitan svaki poticaj, ohrabrenje, podrška, razgovor i savjet mladoj osobi ili djetetu koje se suočava s vršnjačkim nasiljem koji mogu pomoći u prevladavanju nesigurnosti i potiču pokušaj promjene situacije u kojoj se nalazi. Podrška obitelji, prijatelja i okoline mogu pomoći pri pravovremenom zaustavljanju nasilja te doprinijeti ublažavanju ili čak izbjegavanju vršnjačkog nasilja.

Svatko može učiniti nešto – reagirati, savjetovati, potražiti pomoć – i time doprinijeti sretnijem i mirnijem odrastanju djece i mladih.

#SAFENET

 

Post Author: Ronaldo Rovazdi