Budi u Formi – projekt promocije zdravlja i prevencije bolesti

Image by 5132824 from Pixabay

Koliko je vježbanje, točnije tjelesna aktivnost, važno već više-manje svi znaju. Tjelesno aktivne osobe, koje uz to brinu o svojoj prehrani i teže što većem „balansu“ u životu, u manjem su riziku od razvoja brojnih kroničnih nezaraznih bolesti, posebno kardiovaskularnih koje su i vodeći uzrok smrtnosti u RH (i u svijetu). Ipak, iako se u javnosti sve više naglašava važnost tjelesne aktivnosti, čini se da ta svijest još uvijek nije dovoljno snažna ili da većina naših (su)građana nije prešla iz faze svjesnosti o tome da bi trebali vježbati u fazu u kojoj zapravo vježbaju i žive zdravije.

Ovaj izazov primijetilo je i Društvo sportske rekreacije Forma Factory (DSR Forma Factory) iz Zagreba. Ovaj sportsko-rekreacijski centar nalazi se na dvije lokacije u centru Zagreba te već više od dva desetljeća okuplja sportske entuzijaste, rekreativce, trenere i volontere koji svjedoče benefitima tjelesne aktivnosti.

Image by -Rita-👩‍🍳 und 📷 mit ❤ from Pixabay

Upravo se stoga DSR Forma Factory odlučilo javiti na poziv na dostavu projektnih prijedloga „Promocija zdravlja i prevencija bolesti – faza 2“ Ministarstva zdravstva, a koji je financiran iz Europskog socijalnog fonda u okviru operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. Opći cilj ovog Poziva je povećanje znanja i svijesti o važnosti promocije zdravlja i prevencije bolesti na području Republike Hrvatske, dok specifični cilj podrazumijeva promicanje zdravih navika i zdravlja i/ili povećanje znanja i/ili povećanje svijesti građana Republike Hrvatske o važnosti prevencije bolesti.

Cilj projekta „Budi u Formi“ je omogućiti svima zainteresiranima sudjelovanje u različitim (grupnim i individualnim) aktivnostima, a kako bi stekli zdrave životne navike i počeli aktivno brinuti o svojem zdravlju. Projekt je započeo u ožujku 2022. godine, a traje ukupno 18 mjeseci (do listopada 2022.). U svrhu postizanja cilja projekta, u ovom razdoblju DSR Forma Factory organizira brojna besplatna događanja na kojima mogu prisustvovati svi zainteresirani građani. Tako se u vrijeme trajanja projekta organiziraju tematske radionice, edukacije, okrugli stolovi, javne tribine, izleti te dani otvorenih vrata.

Image by Aberro Creative from Pixabay

Ukupna vrijednost Projekta iznosi 499.488,24 kn, a iznos bespovratnih sredstava 499.488,24 kn.

Bespovratna sredstva osigurana su iz  Europskog socijalnog fonda (85%) i iz Državnog proračuna Republike Hrvatske (15%).

O svim aktivnostima koje  se organiziraju u sklopu projekta „Budi u Formi“ možete se informirati na službenoj web stranici projekta www.budiuformi.eu, na društvenim mrežama (Facebook i Instagram) te na broju 01 4856-450. Za više informacija o EU fondovima posjetite www.strukturnifondovi.hr.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Sadržaj teksta isključiva je odgovornost DSR Forma Factory.

Post Author: Dubravko Šopar