EARTH HOUR – SAT ZA PLANET ZEMLJU

UGASIMO SVJETLA,

UPALIMO ZVIJEZDE

I VRATIMO SE U KAMENO DOBA BAR NA SAT VREMENA!

 

Sat za planet Zemlju globalni je događaj koji organizira Svjetska organizacija za zaštitu prirode (WWF).

Sat za planet Zemlju (Earth Hour) pokrenut je u Sydneyu 2007. godine kao građanska inicijativa u znak prosvjeda protiv klimatskih promjena i poziv na hitnu akciju (SDG). Milijuni ljudi širom svijeta isključuju svjetla kako bi izrazili simbolički čin podrške planeti. Zemlje naše regije uključene su u akciju od 2009. godine. Održava se posljednju subotu u ožujku svake godine, a ove godine 26. ožujka od 20,30-21,30h!

Naš odnos s prirodom je narušen. Ubrzano uništavanje prirode, kao posljedica ljudskih aktivnosti, ima katastrofalne utjecaje ne samo na populacije divljih vrsta, nego i na ljudsko zdravlje i sve druge aspekte naših života. Gotovo svakog sata u svijetu izgubimo jednu vrstu. Vrijeme nam ističe i ako želimo da se priroda oporavi, moramo odmah djelovati odmah.


Grad Daruvar već dugi niz godina sudjeluje u akciji SAT ZA PLANET ZEMLJU na način da se u periodu od 20,30-21,30h ugasi sva javna rasvjeta na području grada radi podizanja svijesti o potrebi poduzimanja akcija oko klimatskih promjena, smanjenja svjetlosnog onečišćenja i dr.

Turistička zajednica Daruvar-Papuk također se uključila u akciju podizanja svijesti o svjetlosnom onečišćenju stoga pozivamo i apeliramo na sugrađane da izraze svoj doprinos očuvanju Planete gašenjem rasvjetnih tijela u svojim domovima ove subote od 20,20-21,30h. Iskoristite to vrijeme za zabavu u krugu obitelji i uz svjetlost svijeća pročitajte priču svojim najmlađima, zaigrajte neku od društvenih igara, poigrajte se s rukama oblikujući sjene na zidu, pogledate neki od dokumentaraca o prirodi planeti Zemlja ili podučite svoju djecu o utjecaju svjetla na biljni i životinjski svijet ili možete posjetiti Međunarodni park tamnog neba „Vrani kamen“ i promatrati zvijezde.

Objavite svoje fotografije kako provodite Sat za planet zemlju na društvenim mrežama i na taj način budite dio ovog globalnog događaja. Fotke objavljujte zajedno s hashtag #EarthHour i #Impressearthhour

Na stranici https://latest.earthhour.org/5-ways-you-can-get-involved-in-earth-hour-2021 možete pogledati i ostale prijedloge kako provesti vrijeme uz svjetlost svijeća u svojim domovima.

EARTH HOUR VIRTUAL SPOTLIGHT – Svjetska organizacija za zaštitu prirode (WWF) toga dana će objaviti i video na društvenim mrežama u kojem će prikazati sve probleme s kojima se susreću kako bi zaštitili planet Zemlju. Pogledajte i podijelite video te i na taj način doprinesite očuvanju planet Zemlje.

 

Autor teksta: Marko Mesarek

Post Author: Matea Ružić