Erasmus projekt o poduzetništvu

Jednogodišnji projekt „How to StartUP for young people“ financira Europska komisija u okviru projekata Erasmus Plus, a bit će posvećen borbi protiv nezaposlenosti među mladima, posebno iz ranjivih skupina, slabe pozadine i manje mogućnosti.

Međunarodni tim profesionalnih stručnjaka i trenera koji su osmislili projekt obučit će i podučavati mlade poduzetništvu, liderskim vještinama i znanju kako pokrenuti vlastiti mali posao i uskladiti svoje obrazovanje s tržištem rada. U tu svrhu u projekt će se uključiti ukupno 8 zemalja sudionica, gdje je problem nezaposlenosti najveći u Europi, a to su: Grčka, Italija, Hrvatska, Portugal i Francuska (5 iz programskih zemalja EU) te Armenija, Gruzija i Ukrajina (3 iz Uskrsne partnerske zemlje).

Zašto je ovaj projekt toliko važan? Budući da je problem visoke stope nezaposlenosti među mladima jedan od glavnih, pa čak i problema N1 (posebno u zemljama sudionicama) s kojima se mladi danas suočavaju u Europi, problem koji treba riješiti. Na primjer, u Grčkoj, prema statističkim podacima Svjetske banke, stopa nezaposlenosti mladih iznosi 47.% svaka druga mlada osoba je nezaposlena, što je najviše među zemljama sudionicama, a slijede Italija – 36.6% i Armenija 35.1%.

Projekt će se provoditi u potpunosti s 3 glavne faze (2 aktivnosti izgradnje kapaciteta + 1MobilityActivity). Radionica, razmjena i evaluacija. Radionica i razmjena će se provoditi u Armeniji; posljednji dio evaluacije projekta s voditeljima održat će se u Francuskoj u listopadu 2019. godine.

Prva faza bit će radionica u Erevanu, Armenija, 8 radnih dana, od 30. ožujka do 7. travnja. U ovoj će radionici sudjelovati mladi lideri, radnici i tijela za donošenje odluka iz 8 zemalja. Svakih 8 zemalja predstavit će 3 delegata specijalizirana za temu nezaposlenosti, uključivanja mladih, liderstva, poduzetništva. Tijekom radnih dana profesionalci će razgovarati o problemu nezaposlenosti u svakoj zemlji koja sudjeluje; svaka delegacija zemlje predstavit će detaljnu prezentaciju o problemu u svojoj zemlji, što njihove matične zemlje i organizacije čine kako bi pružili podršku mladim ljudima. Profesionalni stručnjaci specijalizirani za temu poduzetništva bit će pozvani da mladim liderima transformiraju potrebna znanja i alate u procesu pomaganja mladima da se pokrenu.

Kao rezultat jednogodišnjeg projekta pripremit će se Elektronički i tiskani vodič “Kako započeti za mlade” na 8 službenih jezika zemalja sudionica, a bit će pripremljena i profesionalna web stranica www.startupyoungpeople.com sa svim informacijama, materijalima i kontakti stručnjaka. Pripremit će se video film o projektu i rezultatima koji će bez sumnje predstavljati početak kontinuirane suradnje između država i stručnjaka na temi projekta čiji je glavni cilj i pomoći mladima koji žive u Europi.

Koordinirajuća organizacija je nevladina organizacija “Obrazovni i kulturni mostovi” sa sjedištem u Armeniji. Organizacija je osnovana 2013. godine i realizirala je brojne projekte na lokalnoj i međunarodnoj razini. Pojedinosti o organizaciji, projektima i partnerima mogu se naći na službenoj web stranici nevladine organizacije: www.ec-bridges.com.

Post Author: Dubravko Šopar