Intervju s Tomislavom Novoselom, predsjednikom Udruge tjelesnih invalida Bjelovar

Udruge i klubovi kao organizacije omogućuju godinama značajan doprinos u lokalnim zajednicima te znače izrazito puno u ruralnim sredinama omogućujući kroz građanski aktivizam, ostvarenje brojnih suradnji, podršku i aktivnu okolinu za sve generacije, besplatne usluge i veću kvalitetu života. Organizacije civilnog društva, nadopunjavajući time sustav doprinose dugoročno zajednici te jačaju kompetencije i vještine svih članova/ica društva u kojem se nalazimo. Udruge se često baziraju upravo na entuzijazmu i volonterizmu osoba za zastupanje, članova/ica koji žele doprinijeti zajednici u kojoj se nalaze.

Kao udruga s dugogodišnjim radom i iskustvom u neprofitnom sektoru, ali i s iskustvom vođenja savjetodavnog tijela Vlade Republike Hrvatske, na čelu s predsjednicom i osnivačicom Tanjom Herceg, IMPRESS i INFO CENTAR MOGUĆNOSTI Vas prepoznaje u kontekstu Udruge koja donosi pozitivne promjene u zajednici i svojim djelovanjem doprinosi širenju pozitivnih promjena u zajednici u kojoj se nalaze.

Predstavljamo Vam Udrugu tjelesnih invalida Bjelovar – dobrovoljnu, neprofitnu udrugu građana za pomoć i unapređenje kvalitete življenja osoba s tjelesnim invaliditetom. Udruga postoji s ciljem zaštite i promicanja zajedničkih zdravstvenih, socijalnih, humanitarnih i drugih interesa i ciljeva.

Intervjuirali smo predsjenika Udruge gospodina Tomislava Novosela kako bi bolje upoznali rad Udruge i uspostavili temelje za buduću suradnju.

 

Intervju je proveo Luciano Bosanac, zaposlenik Impress Bjelovar pod mentorstvom Loide Šerfezi.

Luciano Bosanac: Koliko dugo posluje udruga?

Tomislav Novosel: Četrnaest godina

 

Luciano Bosanac: Koliko imate članova?

Tomislav Novosel: Sveukupno imamo 950 članova od toga večinu čine starije osobe – njih 400 te imamo i 50 mladih članova. Stariji od 55 godina su naša dominantna skupina njih je preko 400, a imamo i mlade u dobi do 25 godina. Mi se zauzimamo za one koji nisu u svijetu rada da im se dignu kompetencije, a za osobe koje imaju radni odnos, ali im prijeti otkaz zbog nemogućnosti rada od invalidnosti, da steknu kompetencije da se maknu sa takvih radnih mjesta. Za najmlađu skupinu koji su još u osnovnoj školi po redovnom ili specijalnom programu, organiziramo instrukcije sa najboljim profesorima. Mi bismo htjeli da su sva djeca u redovnom programu, jer smatramo da nemaju nikakvih mentalnih poteškoća. Od početka radimo sa pomoćnicima u nastavi i mi smo prvi “instalirali” pomoćnika u nastavi u Bjelovarsko bilogorskoj županiji. Sada ih ima jako puno i lokalna samouprava je preuzela taj posao, a nama je osigurano financiranje pomoćnika u nastavi iz europskih fondova. Pokušavamo pomoći našim članovima izvan institucija, pravimo ankete kako bi saznali kako im ide, što pohađaju, koji su predmeti problem te im na taj način organiziramo instrukcije. Na taj način pomažemo da steknu znanje i hrabrost prijaviti se i konkurirati na fakultete koji njima odgovaraju s obzirom na njihove ostale radne sposobnosti.

Luciano Bosanac:  Koliko imate zaposlenih?

Tomislav Novosel: 25 zaposlenih

 

Luciano Bosanac: Sudjelujete li na projektima?

Tomislav Novosel: Da imamo aktivnih 5 projekata. Mi smo prvi počeli pisati projekte za Europsku uniju, projekte projektiramo za potrebe naših članova.

 

Luciano Bosanac: Provodite li kakve aktivnosti?

Tomislav Novosel: Da organiziramo ribolov, izlete i razne edukacije. Edukacije na temu E građani, poznavanje engleskog jezika razine A1-B2, Ecdl- svijetski priznat certifikat poznavanja rada na računalu i korištenje Ms paketom. Ima posebana skupina mladih koji imaju radnu sposobnost i prošli su lječničko testiranje, njima smo omogućili polaganje B kategorije, opet s ciljem da im pomognemo da budu korisniji svojim roditeljima i da iz te pozicije mogu lakše dobiti posao.

Trudimo se da korisnici budu više socijalni te organiziramo sa njihovim asistentima odlaske u kino ili kazalište.

 

Luciano Bosanac: Na koji način se može učlaniti u Vašu Udrugu?

Tomislav Novosel: Na našoj web stranici se nalazi obrazac koji popunite da želite volontirati, navedete sve tražene podatke te kojim danom i koliko čete volontirati, nakon toga donosete europass životopis i kopiju osobne iskaznice te se na prvom razgovoru s vama sklapa volonterski ugovor. Tada saznajemo na koji način i kako bi vi volonterskim radom doprinijeli udruzi.

 

Luciano Bosanac: Je li se promjenio način rada s obzirom na pandemiju?

Tomislav Novosel:Naravno da je, svi se ponašamo u skladu sa mjerama, ali ne možemo normalno provoditi projekte jer smo kroz njih mislili organizrati razna događanja. Što smo mogli obavili smo, poslove na daljinu, prošli smo razna predavanja da možemo unutar ureda ali i odbora obavljati poslove online. Posao obavljamo na način da pripremljene materijale preko zoom platforme ili powerpoint prezentacije iskomuniciramo s našim korisnicima. Najveći nam je izazov pomoći najranjivijoj skupini, a to su invalidi, moramo im pomoći za vrijeme pandemije, koliko možemo, nastojimo i dalje obavljati uslugu prijevoza kod doktora ili slično, naravo uz poštivanje svih epidemioloških mjera.

Mi se zahvaljujemo gospodinu Tomislavu Novoselu na intervju i želimo mu sretno u daljnjem radu udruge.

Post Author: Ronaldo Rovazdi