YE: How to START UP for Young People

Jednogodišnji projekt „How to START UP for Young Peope“ financira Europska komisija u okviru programa Erasmus+, a bit će posvećen borbi protiv nezaposlenosti među mladima, posebno iz ranjivih skupina, slabe pozadine i smanjenih mogućnosti. Međunarodni tim profesionalnih stručnjaka i trenera koji su osmislili projekt obučit će i podučavati mlade poduzetništvu, liderskim vještinama i znanju kako pokrenuti vlastiti mali posao i uskladiti svoje obrazovanje s tržištem rada. U tu svrhu u projekt će se uključiti ukupno 8 zemalja sudionica, gdje je problem nezaposlenosti najveći u Europi, a to su: Grčka, Italija, Hrvatska, Portugal i Francuska (5 iz programskih zemalja EU) te Armenija, Gruzija i Ukrajina….

Druga faza projekta – Razmjena mladih okupit će u Armeniji mlade iz 8 zemalja. Svaka će zemlja imati 4 sudionika, a vodit će je njen vođa nacionalnog tima. Voditelji profesionalnih timova već su bili u Armeniji tijekom prvog dijela projektne radionice, koji se uspješno provodio od 30. ožujka do 7. travnja 2019. u Erevanu, u Armeniji. Vođe razmjene vodit će mlade na putu da uče, dijele jedni s drugima i razvijaju svoje kompetencije i znanja.

Zašto je ovaj projekt toliko važan? I zašto se tim odlučio implementirati? Budući da je problem visoke stope nezaposlenosti među mladima jedan od glavnih, pa čak i problema N1 (posebno u zemljama sudionicama) s kojima se mladi danas suočavaju u Europi, problem koji treba riješiti. Na primjer, u Grčkoj, prema statističkim podacima Svjetske banke, stopa nezaposlenosti mladih iznosi 47.% svaka druga mlada osoba je nezaposlena, što je najviše među zemljama sudionicama, a slijede Italija – 36.6% i Armenija 35.1%.

Projekt će se provoditi u potpunosti s 3 glavne faze (2 aktivnosti izgradnje kapaciteta + 1MobilityActivity). Radionica, razmjena i evaluacija. Posljednji dio evaluacije projekta s voditeljima održat će se u Francuskoj za dva dana, krajem listopada 2019. godine.

Za vrijeme razmjene mladih, međunarodni tim sudionika imat će priliku međusobno podijeliti stanje nezaposlenosti u njihovim zemljama, razgovarat će u timu koje su glavne prepreke na putu pronalaska posla u njihovim zemljama, podijeliti svoju kulturu i tradiciju. Tim vođa će sa svoje strane pružiti vještine mladima kako POČETI, koje korake treba poduzeti? Kako stvoriti uspješan poslovni model? Kako pronaći financiranje? i mnogo više. Tijekom projekta sudionici će također upoznati Erasmus+projekte, mogućnosti koje Europska unija danas pruža mladima.

Sudionici će također imati zanimljive gostujuće predavače te će posjetiti organizaciju poput TUMO Tehnološkog centra, UWC Dilijan School, START UP studije, upoznati se s uspješnim mladim poduzetnicima. Organizacija koja ugošćuje također će sudionike u kulturnim posjetima Sevanu i Dilijanu upoznati s lokalnom kulturom.

Kao rezultat jednogodišnjeg projekta pripremit će se elektronički i tiskani vodič “Kako započeti za mlade” na 8 službenih jezika zemalja sudionica, a web stranica www.startupyoungpeople.com već je pripremljena sa svim informacijama, materijalima i kontakte stručnjaka.Video film o projektu i rezultatima će se pripremiti. Ovaj će projekt bez sumnje biti početak kontinuirane suradnje između zemalja i stručnjaka na temi projekta čiji je glavni cilj i biti pomoć mladim ljudima koji žive u Europi.

 

Koordinirajuća organizacija je nevladina organizacija “Obrazovni i kulturni mostovi” sa sjedištem u Armeniji. Organizacija je osnovana 2013. godine i realizirala je brojne projekte na lokalnoj i međunarodnoj razini. Pojedinosti o organizaciji, projektima i partnerima mogu se naći na službenoj web stranici nevladine organizacije: www.ec-bridges.com.

Post Author: Dubravko Šopar