21. rujna – Europski dan bez poginulih u prometu

Za točno tjedan dana, u sklopu Europskog tjedna mobilnosti, obilježit će se Europski dan bez poginulih u prometu. Projekt pod nazivom EDWARD (European Day Without A Road Death) pokrenula je prošle godine Europska mreža prometne policije (TISPOL) uz podršku Europske komisije.

Zagrebačka policija na svojoj internetskoj stranici navodi da vjeruje kako projekt EDWARD može značajno doprinijeti smanjenju broja poginulih i teško ozlijeđenih osoba u prometnim nesrećama. Također, apeliraju na uključivanje u projekt putem https://projectedward.eu/ gdje svatko može potpisati prisegu o poželjnom ponašanju sudionika u cestovnom prometu.

Iz policije ističu kako su lanjskim uspjehom Projekta više nego zadovoljni. Prisegu je potpisalo više od 103,000 osoba, a preko 80 različitih događanja bilo je organizirano u cijeloj Europi. Kampanje na društvenim mrežama, #seatbeltselfie i #projectEDWARD, vidjelo je 19 milijuna ljudi. Tijekom prošlogodišnjeg Europskog dana bez poginulih osoba u prometu, 43 osobe su smrtno stradale u prometu u 31 državi, dok je u 2015. godine ta brojka iznosila 70, što jasno dokazuje kako je Projekt EDWARD već prve godine svog postojanja ostvario pozitivan utjecaj na sudionike u prometu. Devetnaest zemalja nije imalo poginulih u prometu, a među njima je bila i Hrvatska. Ipak, prema podacima za Republiku Hrvatsku, u sedam mjeseci ove godine u prometnim nesrećama poginule su 173 osobe, a 1473 je bilo teško ozlijeđeno, što su za Hrvatsku prevelike brojke za koje se nadamo da će se smanjiti već nakon ovogodišnjeg Europskog dana bez poginulih u prometu.

 

Post Author: Fran Grgić