Svjetski dan spavanja

Kvalitetan san bitan je za zdravlje čovjeka, no (pre)često ga sebi ne priuštimo.

Opterećeni obvezama i dnevnim rasporedom, ljudi često kasno odlaze na spavanje i rano ustaju. Iako je djeci potrebno između jedanaest i dvanaest sati sna, a odraslima sedam do devet sati sna, rijetki se toga pridržavaju.

Osim količine bitna je i kvaliteta sna, koju može narušiti ne poštivanje večernje rutine i/ili korištenje tehnologije neprosredno pred spavanje. Uređaji koje svakodnevno koristimo za informiranje, rad i komunikaciju, isijavaju svjetlo koje naš mozak percipira kao dnevnu svjetlost, stoga nam je teže zaspati. Spavanje bez buđenja tijekom noći za neke je ljude neostvarena želja. Bez obzira budite li se tijekom noći često ili tek ponekad, ako vam je teško ponovno zaspati, stručnjaci preporučuju da ustanete iz kreveta i malo prošetate. Pritom vodite računa i o tome da postoje ciklusi spavanja koji traju po sat i pol, prenosi Net.hr.

Opće je poznato da konzumiranje kofeina nakon 16h može narušiti kvalitetu sna. Stoga je poželjno odustati od popodnevne kave. Prostorija u kojoj spavate trebala bi biti uredna i zamračena, zagrijana na najviše 25 stupnjeva, prenosi Miss7. Ako i unatoč svim pokušajima nemate kvalitetan san, nemojte se oko toga previše uzrujavati. U protivnom vam prijeti ortosomnija, opterećenost potrebom za “savršenim” snom, prenosi Večernji list.

Svjetski je dan spavanja. Iskoristite ga da se (konačno) naspavate. Laku noć!

Post Author: Dubravko Šopar