Cjelovito zdravlje mladih

Savjet mladih Grada Zagreba za datum održavanja konferencije o zdravlju odabrao 1. prosinca.

Međunarodni dan borbe protiv AIDS-a sudionike je dodatno podsjetio da čovjekovo zdravlje ima mnogo područja o kojima bismo trebali brinuti i reagirati kada nam tijelo šalje signale. Zdravlje treba biti imperativ ne samo kao skup podataka iz nalaza koji pokazuju da smo zdravi, već se trebamo zapitati što nas čini uistinu sretnima.

Mladi u Gradu Zagrebu posebno su ranjiva skupina, jer mnogi od njih su u Zagreb došli kao studenti i ne znaju gdje mogu zatražiti pomoć. Velik broj usluga dostupnih bez uputnice objedinio je “Zagreb za zdravlje mladih”, priručnik kojeg je na konferenciji predstavila bivša predsjednica Savjeta mladih i jedna od autorica, Sara Medved. Dajući odgovore na česta pitanja mladih, Vodič upućuje mlade kako i gdje zatražiti pomoć ako često konzumiraju alkohol i droge, ili ako se, primjerice, često klade na sportske rezultate.

Stvarni primjeri poput ovih dokaz su da ono što započne kao bezazlena razonoda lako može postati veliki problem, koji naruši čak i mentalno zdravlje mlade osobe. U prevenciji takvog scenarija mladima može pomoći i Centar za zdravlje mladih, u kojem, osim savjeta, besplatno i bez uputnice mogu dobiti i testiranje, ako sumnjaju da imaju neku spolno prenosivu bolest.

Većina mladih će češće o osjetljivim temama pitati prijatelje vršnjake, nego roditelje, stoga s pravom informacijom možemo pomoći ne samo sebi, nego i drugima. Pogotovo u doba kada nam je navika savjete o prehrani pronalaziti u tražilicama, iako predloženi članci obiluju oprečnim informacijama.

Konferencija o zdravlju mladih poslužila je stoga i kao upozorenje da se ne smijemo ustručavati tražiti pomoć onda kada nam je uistinu potrebna. Rezultati projekata poput “Nije cool biti bully”“Osjećam” i “Pogled u sebe” pokazuju kako pravovremena reakcija i suradnja sa stručnom osobom mogu dovesti do učinkovitog rješenja i poboljšanja kvalitete života mladih ljudi.

Autorica: Ivona Šeparović

Post Author: Dubravko Šopar