EKO aktivnosti u Kući Mogućnosti

Kako bi se potaknulo ekološko razmišljanje i briga o okolišu u udruzi Impress organizirane su ekološke radionice izgradnje samoodrživog otoka te sadnje povrća i uređenja cvijetnjaka kako bi se otvorila svijest o obnovljivim izvorima energije te zdravijem načinu života.

Na aktivnostima otkrit ćete koji su obnovljivi izvori energije te o blagodatima života u okruženju s obnovljivim izvorima energije.

 

 

Radionice izrade samoodrživog otoka održati će se 14. i 28. lipnja od 14 do 15 sati.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Radionica “Mali vrtlari” održat će se 16. lipnja od 16 do 17 sati.

 

 

 

 

 

 

 

 

Kroz prijašnje eko – aktivnosti recikliranja papira izrađeni su novi papiri od starog papira koji će se koristiti pri izgradnji samoodrživog otoka.

Aktivnosti se održavaju u sklopu projekta Kuća Mogućnosti na adresi Ivana Zajca 3 u Daruvaru.

 

Ukoliko vam nije jasno što ekolozi rade i zašto je ekologija bitna u nastavku možete saznati dogovore na ta pitanja.

 

Što je ekologija?

Ekologija je proučavanje odnosa između živih bića i njihove okoline, ili okoliša. Znanstvenici koji rade u ekologiji nazivaju se ekolozima. Ekolozi ispituju kako živa bića ovise jedni o drugima za preživljavanje. Oni također proučavaju kako živa bića koriste takve prirodne resurse kao što su zrak, tlo i voda kako bi ostali živi.

 

Gdje rade ekolozi?

Neki ekolozi rade u laboratorijima. Laboratorijski eksperimenti omogućuju ekolozima da proučavaju stvari u kontroliranim uvjetima. Na primjer, mogu eksperimentirati kako bi vidjeli kako biljke reagiraju na različite količine svjetla ili vode. Takve studije su teže u prirodnom okruženju jer se vrijeme i drugi prirodni uvjeti ne mogu kontrolirati.

Međutim, mnogi ekolozi rade u prirodnim, vanjskim okruženjima. Oni gledaju na sve različite čimbenike koji utječu na ekosustave, ili zajednice živih bića. Studije na otvorenom su korisne jer pokazuju što se zapravo događa u okolišu.

 

Zašto je ekologija bitna?

Ekologija je važna jer pokazuje kako promjene u okolišu utječu na opstanak živih bića. Na primjer, kada zagađenje ubije određena živa bića, životinje koje se hrane njima također mogu umrijeti. Rad ekologa uvjerio je mnoge ljude da očuvaju ili zaštite okoliš i sve ekosustave koje podržava.

 

Ukoliko su Vam se svidjeli opisi i želite pridonijeti zažiti i očuvanju okoliša, dođite na radionicu 16. lipnja od 12 do 13 sati radionici naziva “I JA SAM EKO AKTIVIST” te saznajte na koje sve načine možete unesti pozitivne promijene u vašu okolinu.

 

Kuća Mogućnosti projekt je kojeg provodi udruga Impress s partnerima Centrom za razvoj osobnih kompetencija i zaštitu ljudskih prava i Gradom Daruvarom. Ukupan iznos projekta je 1.986.166,00 kn. Europska unija je u okviru operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali iz Europskog socijalnog fonda sufinancirala iznos od 1.688.241,10 kn.

Post Author: Matea Ružić