Izazovi samoizolacije

Zbog koronavirusa građanima se preporučuje što manje kretanja. Poželjna je samoizolacija.

Otvorena je nova telefonska linija za podršku građanima. Pitanja vezana uz koronavirus u bilo kojem trenutku možete postaviti na broj 113. Epidemilozi kažu da je stanje mirno, a u Hrvatskoj još nema teško oboljelih. Trenutno je u Hrvatskoj ukupno 81 osoba zaražena koronavirusom, stoji u priopćenju Stožera civilne zaštite. Vlada RH otvorila je i posebnu web stranicu sa informacijama o koronavirusu, dostupnu putem poveznice.

Izazova samoiolacije je mnogo. Muči nas nedostatak mogućnosti za kretanje, svakodnevna rutina je drugačija, a socijalne kontakte morali smo smanjiti. Iako zvuči kao poziv na pasivnost, no ovo vrijeme možemo iskoristiti i za promjene koje ne uvodimo jer za njih inače nemamo vremena, ili barem tako mislimo. Primjerice, rad od doma potiče snalaženje i kreativnost na način o kojem nikad prije nismo razmišljali. Tehnologije ovih dana često koristimo za dublji kontakt od običnog “lajkanja”. Zadnje, ali ne i manje važno, češće vježbamo i hranimo se zdravije, vjerojatno svjesni koliko smo kao ljudska bića uistinu ranjivi.

Čini se da sada o svemu dublje promišljamo. Stoga, budimo odgovorni i dalje. Slušajmo upute Stožera civilne zaštite i – ostanimo kod kuće. #ostanidoma

Post Author: Dubravko Šopar