Kako se prijaviti na ESS?

Eurodesk Hrvatska podsjeća mlade kako se, u osam koraka, prijaviti za volontersku aktivnost.

Preduvjet je, naravno, da si osoba u dobi između 18 i 30 godina te dolaziš iz neke od država Europske unije. Ako su te na prijavu za sudjelovanje potakli faktori poput motivacije za učenjem na drugačiji način, želja za stjecanjem iskustva i pomaganje zajednici, pravi je trenutak da se registriraš na Europskom portalu za mlade. Tamo ćeš pronaći informacije o zanimljivim projektima u sklopu kojih možeš volontirati.

Slijedi pisanje životopisa i motivacijskog pisma, u kojima ćeš objasniti zašto si baš ti prava osoba za volontiranje na projektu koji ti je najzanimljiviji. Životopis i motivacijsko pismo pošalji kao priloge prijavi koju šalješ e-mailom. Dok čekaš odgovor, sjeti se da time testiraš i nadograđuješ svoju strpljivost – ona uvijek dobro dođe! Stoga, ako je odgovor negativan, ne očajavaj. Nadograđuj svoj životopis i unapređuj znanje engleskog jezika, kako bi bilo spremniji kad pronađeš novu priliku.

Ako je odgovor pozitivan, započni sa pripremama za sudjelovanje u projektu kroz program Europske snage solidarnosti. Smještaj i hranu osigurat će ti organizacija koja provodi ESS projekt, a pobrinut će se i za tvoje zdravstveno i putno osiguranje. Dobit ćeš mjesečni džeparac za osobne potrebe. Čeka te priprema za rad u organizaciji te tečaj jezika zemlje u koju ideš. Nakon završetka volonterske aktivnosti, bit ćeš bogatiji za jedinstveno iskustvo, za koje volonteri kažu da im promijeni pogled na pojedina područja života.

Post Author: Dubravko Šopar